#SmakoykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki/ Ingredients/ Ingredienti:
cienkie kromki chleba pszennego (bez skórek)/ slices of white thin sliced bread (crusts removed)/ mollica del pane o pancarrè
2 łyżki oleju kokosowego lub masła/ 2 tbs coconut oil or butter/ 2 cucchiai di olio di cocco o burro
2 szklanki mąki orkiszowej/ 2 cups spelt wheat flour/ 2 tazze di farina di farro
3 jajka/ 3 eggs/ 3 uova
1 łyżeczka cynamonu/ 1 ts cinnamon/ 1 cucchiaino di cannella
410 g mleka skondensowanego (bez cukru)/ 14 floz evaporated milk/ 1/2 di tazza di latte evaporato
ok. 15 g migdałów w płatkach/ 1/2 oz flaked almonds/ 15 g di fiocchi di mandorle
ok kilograma moreli lub brzoskwiń/ 35 oz apricots or peaches/ circa 1 chilo di albicocche o pesche
410 g mleka skondensowanego (bez cukru)/ 14 floz evaporated milk/ 1/2 di tazza di latte evaporato
ok. 15 g migdałów w płatkach/ 1/2 oz flaked almonds/ 15 g di fiocchi di mandorle
ok kilograma moreli lub brzoskwiń/ 35 oz apricots or peaches/ circa 1 chilo di albicocche o pesche
Polski
Wykonanie: Posmarować kromki chleba lub chałki masłem lub olejem kokosowym, przekroić, by uzyskać cztery trójkąty. Natłuścić blaszkę. Ułożyć chleb na blaszce, na mim połówki moreli (lub brzoskwini - świeżych lub zaprawianych) i posypać połową cukru. Ułożyć pozostały chleb, masłem do góry, i ułożyć ładnie połówki moreli (lub brzoskwini), mogą być świeże lub z syropu. Ubić jajka z mlekiem i wylać na deser (można dodatkowo, lekko pocukrować mleko). Posypać cynamonem i migdałami. Piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 180°C (aż jajka się zetną i ciasto nabierze rumianego koloru). PS. Deser znam dzięki znajomym w Crawley, Anglia.
English
Method: Spread the slices of bread with butter or coconut oil, then cut each slice into four triangles. Grease a pie dish. Arrange half the bread in the dish with the half apricots, and sprinkle with half the sugar. Lay on the remaining bread, butter side uppermost, and arrange the reserved apricots attractively on the top. Sprinkle with the rest of the sugar. Whisk the eggs and evaporated milk together and pour over the dish. Sprinkle with cinnamon and almonds. Leave to stand for 30 minutes. Bake in 180°C for about 30-40 minutes until the eggs have set and the top is golden brown.
Italiano
Come si fa: Spalmare le fette del pane col burro o olio di cocco e tagliare a quattro triangoli. Ungere la teglia. Mettere prima il pane poi le albicocche tagliate a metà oppure sciroppate, poi l'altro lato del pane e le albicocche (o pesche). Sbattere le uova col latte e versare il tutto sopra il composto di albicocche. Spruzzare con la cannella e mandorle. Cuocere in forno preriscaldato a 180°C per circa 30-40 minuti.
No comments:
Post a Comment