Labels

22/12/2014

Makowiec polski tradycyjny - Polish traditional poppy cake - Torta polacca tradizionale al papavero

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
Ciasto kruche/Shortcrust pastry/Pasta frolla
4 szklanki mąki (np. krupczatki)/ 4 cup plain white flour/ 4 tazze di farina (tipo "0")
1,3 szklanki  cukru pudru /1,3 cup icing sugar/ 1,3 tazza di zucchero a velo
4 żółtka/ 4 yolks/ 4 tuorli
250 g masła/ 250 g butter/ 250 g di burro
2 paczki cukru waniliowego*/ vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia

Mak/Poppy/Papavero
700 g maku**/ 25 oz poppy/ 700 g di papavero
100 g masła/ 3.5 oz butter/ 100 g di burr0
400 g  cukru /14 oz sugar/ 400 g zucchero
4 łyżeczki cukru waniliowego**/ vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia
5 żółtek/ 5 yolks/ 5 tuorli
olejek migdałowy (1/3 fiolki) lub kilka migdałów/ several almonds/ qualche mandorla
150 g rodzynek/ 5 oz raisins/ 150 g di uvetta
100 g orzechów włoskich/ 3.5 oz nuts/ 100 g di noci
150 g skórki kandyzowanej z pomarańczy/ 5 oz candied orange peel/ 150 g di buccia d'arancia candita

* lub duża puszka masy makowej plus dodatkowe bakalie
** cukier waniliowy z prawdziwą wanilią (polecam)

Polski:
Wykonanie: Zagnieść ciasto i schłodzić na minimum 30 minut w lodówce. Mak wypłukać, zalać wodą, gotować ok. 20 minut. Osączyć i zmielić. Dodać masło, cukier, wanilie, żółtka, olejek, siekane bakalie, wymieszać. 2/3 ciasta rozwałkować, wylepić nim szeroką blachę/foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto powykłuwać widelcem, nałożyć masę makową. Resztę ciasta rozwałkować, przykryć nim masę makową, zlepić brzegi i nakłuć w kilku miejscach. Piec ok. 40-45 minut w temp. 180 °C. Udekorować cukrem pudrem lub lukrem: 1/2 szklanki cukru pudru utrzeć z 1 łyżką (lub dwoma) soku z cytryny. Odczekać do ostudzenia, dopiero gdy ciasto jest chłodne, kroić na kawałki, inaczej będzie się kruszyć.

English:
Method: Knead the dough and leave it in the fridge for at least half an hour. Wash the poppy and put into a cooking pan, pour water and cook for about 20 minutes. Drain the poppy and grind it well. Add the butter, sugar, vanilla extract, yolks, chopped almonds, chopped nuts, raisins and chopped orange candied peel. Preheat oven to 360°F. Take 2/3 of the dough out from the fridge and place the bottom crust in your pan. Fill with poppy and cover with the remaining 1/3 of the dough and bake for about 40-45 minutes. Decorate with powdered sugar or the following glaze: 1/2 cup powdered sugar with 1-2 table spoon lemon.

Italiano 
Come si fa: Lavorare bene l’impasto. Formare 2 palline, ma non uguali. Lavare il papavero, coprire con l’acqua e bollire per circa 20 minuti. Lasciarlo per qualche minuto a raffreddare, poi scolare e macinare. Alla fine aggiungere il burro, lo zucchero, la vaniglia, i tuorli, le noci tagliate, le mandorle tagliate ed anche l’arancia candita tagliata (finemente). Sullo primo strato (formato dalla pallina più grande) mettiamo il papavero e copriamo con lo strato più piccolo. Cuocere in forno preriscaldato a 180 °C per 40-45 minuti circa. Decorare con lo zucchero a velo vanigliato. 

No comments:

Post a Comment