Labels

Lunch (200) Pranzo (199) Obiad (193) Cena (163) Cakes (147) Ciasta (145) Torte (141) Tea cakes (137) Ciastka (130) Dolcetti (126) Supper (118) Dolci (99) Kolacja (98) Cookies (96) Desery (91) Desserts (91) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (34) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (24) Bevande (23) Napoje (23) Breakfasts (22) Antipasti (21) Przystawki (20) Starters (20) Pancakes (17) Pizza (17) Akcje kulinarne (16) Le crepes (16) Naleśniki (16) Gratin (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) Śniadanie (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

Lista temperatur, w jakich piecze się różne ciasta - Baking temperatures and times - Tempi di cottura e temperature


Nazwa ciasta
Temperatura
piekarnika w stopniach C
Czas pieczenia w minutach
ciasto biszkoptowe
160 - 180
35 - 45
ciasto drożdżowe
150 – 180 (pizza 220)
20 – 30 (pizza ok. 40)
wyroby średnie
170 - 180
30 - 45
wyroby większe
170 - 180
50 - 60
ciasto francuskie
240 - 300
30 - 60
ciasto kruche
180 - 200
20 – 30 (spody 15)
ciasto piaskowe
170 - 180
30 - 45
ciasto piernikowe
160 - 200
40 - 60
ciasto ptysiowe
190 - 200
20 - 30

Określenie temperatury
 piekarnika
Temperatura piekarnika
w stopniach C
letni
130
średnio ciepły
140 - 150
ciepły
170 - 180
średnio gorący
190 - 220
gorący
220 - 230
bardzo gorący
240 - 250
mocno gorący
270 - 300



Type of pastry
Oven temperatures
 in ° C/F
Baking time in minutes
sponge cake (without fats)
160 – 180/ 320 - 350
35 - 45
yeast cake
150 – 180/ 300 – 350
(pizza 200 – 220/ 400 – 430)
20 – 30 (big pizza 40)
medium cakes
170 – 180/ 340 - 350
30 - 45
big cakes
170 – 180/ 340 - 350
50 - 60
puff pastry
240 – 300/ 460 - 570
30 - 60
shortcrust pastry
180 – 200/ 350 - 400
20 – 30 (cake base 15)
sponge cake (with fats)
170 – 180/ 340 - 350
30 - 45
honey cake
160 – 200/ 320 - 400
40 - 60
choux pastry
190 – 200/ 370 - 400
20 - 30


Oven description
Oven temperatures in ° C/F
cool
140 – 150/ 275 - 300
moderate
175 – 190/350 - 375
hot
200 – 230/ 400 - 450
very hot
240 – 300/ 475 - 570




Tipo d’impasto
Temperatura del forno in gradi C
Tempo di cottura di minuti
pan di Spagna senza grassi
160 - 180
35 - 45
con lievito di birra
150 – 180 (pizza 200 – 220)
20 – 30 (grande pizza 40)
torte medie
170 - 180
30 - 45
torte grandi
170 - 180
50 - 60
pasta sfoglia
240 - 300
30 - 60
pasta frolla
180 - 200
20 – 30 (base 15)
pan di Spagna con grassi
170 - 180
30 - 45
pane al miele
160 - 200
40 - 60
pasta choux
190 - 200
20 - 30


Forno al calore
Temperatura del forno in gradi C
basso
140 - 150
moderato
175 - 190
caldo
200 - 230
caldissimo
240 - 300