Składniki/Ingredients/Ingredienti:
100 g wiórek kokosowych/ 7 oz coconut flour/ 200 g di farina di cocco
300 g mleka w proszku/ 10.5 oz powdered milk/ 300 g di latte in polvere
100 g masła/ 3.5 oz butter/ 100 g di burro
migdały/ almonds/ mandorle
2-3 łyżki wódki lub spiritusu/ 2-3 tbs vodka/ 3 cucchiai di vodka o alcool puro
kilka suchych wafli, biszkoptów lub "miąższ" z bułki/ several wafers, biscuits or a piece of dried bread crumb/ qualche wafer, biscotto o un po' di mollica di pane secco
ok. pół szklanki wody/ about 1/2 cup water/ 1/2 di tazza di acqua circa
+
wiórki kokosowe do "panierowania"/ organic coconut flour for rolling/ farina di cocco per impanare
Smakołyki Angeli via Facebook |
Polski
Wykonanie: Zagotować wodę, dodać cukier i mieszać aż się rozpuści. Wystudzić, wsypać pokruszone wafle, biszkopty lub miąższ z bułki, dodać mleko, masło, wódkę (ewentualnie likier kokosowy) i wiórki (jeśli trzeba dodajmy więcej wiórek). Dobrze wymieszać i schłodzić w lodówce (na ok. pół godziny).
Uformować kuleczki, do każdej włożyć cały migdał (ze skórką lub obrany) i dokładnie obtoczyć w wiórkach kokosowych. Można je włożyć do papierowych foremek. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
English
Directions: Boil the water and add the sugar, stir to melt the sugar. Leave to cool and add the wafers (biscuits or dried bread crumb), milk, coconut flour, butter and vodka.
Shape the dough into balls by rolling between the palms of your hands. Insert one almond into each of the balls and then roll them in coco flour. You can place them into paper cupcake liners. Keep in a cool place such as a fridge...
Italiano
Come si fa:
Fate bollire l'acqua, versate lo zucchero e mescolate finché non si scioglie. Lasciate raffreddare e poi mettere i wafer/biscotti o la mollica del pane, il latte, farina di cocco ed infine unire il burro e la vodka per amalgamare l'impasto. Creare con l'impasto delle palline, mettere dentro una mandorla e passarle nella farina di cocco.
Poneteli in dei pirottini e conservare in frigorifero prima di servire.
No comments:
Post a Comment