Labels

03/04/2015

Rolada makowa - Poppy seed roll - Beigli

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Wg mojej Babci - My Grandma's way - Come lo cucinava mia Nonna

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
Ciasto/Dough/Impasto
250 g mąki/ 8.8 oz plain white flour/ 250 g di farina
80 g  cukru /2.8 g sugar/ 80 g di zucchero
1 duże jajko lub 2 małe, ew. 1 jajko i dwa żółtka/ 1 big egg or 2 small eggs/ 1 uovo grande
50 g masła/ 1.7  butter/ 50 g di burro
2 ziemniaki ugotowane w łupinkach (obrane)/ 2 cooked potatoes/ 2 patate lesse
1 cukier waniliowy/ 1 tsp vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia

Mak/Poppy/Papavero
250 g maku*/8.8 oz oz poppy/ 250 g di papavero
50 g masła/  butter/ 50 g di burro
150 g  cukru pudru /5.2 oz powdered sugar/ 150 g zucchero a velo
50 g rodzynek/ 1.7 oz raisins/ 50 g di uvetta
1 duże jajko lub 2 małe/ 1 big egg or 2 small eggs/ 1 uovo grande o 2 uova piccole

Polski
Wykonanie: Zagnieść dobrze ciasto używając wszystkich składników na ciasto podanych powyżej,  proponuję dodać tylko jedno małe jajko, drugie - w przypadku, gdy ciasto będzie zbyt suche, ziemniaki lepiej gdy nie są zbyt duże i niezbyt mokre. (Babcia czasem robiła ciasto bez jajek, wtedy ciasto się kruszy, ale jest równie smaczne) i schłodzić na minimum 30 minut w lodówce. Mak wypłukać, zalać wodą, gotować ok. 20 minut. Osączyć i zmielić. Dodać masło, cukier, wanilie, jajka (kiedy Babcia nie miała jajek, dodawała trochę puree z dyni), rodzynki, wymieszać. Ciasta rozwałkować, nałożyć masę makową, zwinąć w rulon. Pokryć roztopionym masłem. Piec ok. 40-45 minut w temp. 180 °C.  Udekorować cukrem pudrem.

English 
Method: Knead the dough and leave it in the fridge for at least half an hour. Wash the poppy and put into a cooking pan, pour water and cook for about 20 minutes. Drain the poppy and grind it well. Add the butter, sugar, vanilla extract, eggs and raisins. Preheat oven to 360°F. Take the dough out from the fridge and roll it out. Place the poppy filling, make a roll. Bake for about 40-45 minutes. Decorate with powdered sugar.

Italiano
Come si fa: 
Lavorare bene l’impasto. Mettere in frigo a riposare per mezz'ora. Lavare il papavero, coprire con l’acqua e bollire per circa 20 minuti. Lasciarlo per qualche minuto a raffreddare, poi scolare e macinare. Alla fine aggiungere il burro, lo zucchero, la vaniglia, le uova, l'uvetta. Stendete l'impasto e mettete sopra il papavero e poi arrotolatelo. Cuocere in forno preriscaldato a 180 °C per 40-45 minuti circa. Decorare con lo zucchero a velo vanigliato.

 

No comments:

Post a Comment