#SmakoykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki/Ingredients/Ingredienti
naleśniki/ pancakes/ le crepes
banany/ bananas/ banane
owoce np.: kaki/ persimmons/ cachi
sok z cytryny/ lemon juice/ succo di limone
Polski:
Wykonanie: Smażymy naleśniki. Dojrzałe banany rozgniatamy widelcem, zalewamy sokiem z cytryny, ponownie rozgniatamy, tak, żeby banany wchłonęły sok i nie zmieniały koloru. Dodajemy obrany owoc kaki, usuwamy również błonki, ewentualnie inny owoc, lub owoce z kompotu. Nakładamy na naleśniki, zwijamy je w rurkę, kroimy w poprzek, tworząc ślimaczki. Ślimaczki zwijamy wykałaczką lub zapinamy za pomocą szpilek do zrazów ze stali nierdzewnej (polecam szpilki od sponsora naszego Wakacyjnego Konkursu Szaszłykowe Lato 2015). Dekorujemy ślimaczkami mikołajkowy stół. Smacznego!
English:
Method: Make the pancakes. Smash ripe bananas with a fork, pour in lemon juice and stir everything well so that the bananas will not change their colour. Add another smashed fruit such as persimmons or apple jam. Fill in the pancakes with the banana cream and roll them, then cut them into small pieces to form pancake rolls. You may need to pin them with tooth sticks or some other pins such as in the photos.
Italiano:
Come si fa: Cuocere la crepes. Schiacciare le banane mature con una forchetta, amalgamare il succo di limone così le banane non cambieranno il loro colore. Aggiungere qualche altra frutta come i cachi e riempire le crepes con il composto ottenuto. Girare le crepes e tagliarle a pezzi, infilzatele sugli spiedini etc e servite le girelle su un piatto decorativo.
No comments:
Post a Comment