#SmakołykiAngeli #angelasdelicacies #leprelibatezzediangela |
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti1 szklanka mąki orkiszowej/ 1 cup spelt flour/ 1 tazza (250 ml) di farina di farro
3 łyżki syropu klonowego/ 3 tbs maple syrup/ 3 cucchiai di sciroppo di acero
500 ml mleka np. roślinnego/ 500 ml milk, also vege/ 500 ml di latte, anche vegetale
2 duże jajka/ 2 eggs/ 2 uova grandi
3 łyżki masła/ 3 tbs butter/ 3 cucchiai di burro
1 łyzeczka zmielonego kardamonu/ 1 ts cardamom/ 1 cucchiaino di cardamomo
szczypta soli/ a pinch of salt/ un pizzico di sale
Polski
Wykonanie: Miksujemy do połączenia wszystkich składników (użyłam mleko sojowe). Piec w formie o wymiarach 23 cm/23 cm (u mnie blaszka miała wymiary 20 cm/ 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Zanim jednak wlejemy ciasto naleśnikowe na blaszkę, wykładamy ją 3 łyzkami masła, wstawiamy do piekarnika na 3 minuty, żeby masło się stopiło, wlewamy ciasto na stopione masło i pieczemy w 200° C przez ok. 25-30 minut. Gotowy nalesnik można podać z syropem klonowym (jakby komu było mało słodkie, ale jak dla mnie ten neleśnik jest pyszny bez dodatków), u mnie na zdjęciu jest to domowa konfitura z płatków róży ucierana na syropie klonowym i soku z cytryny, druga opcja to konftura ze słodkich pomarańczy (też wykonana bez dodatków cukru). Autorem przepisu, który zmodyfikowałam, gdyż jestem obecnie na diecie bezmlecznej i bezcukrowej, jest Marcin, blogger kulinarny na Instagramie, do którego przepisów Was serdecznie zapraszam: @martin_in_kitchen! Marcinie, dziekuję bardzo za przepis!
English
Method: Mix all the ingredients well in a free standing electric mixer with a paddle attachment (or use a handheld electric whisk) on medium speed to achieve pancake batter. Add 3 table spoons butter on the baking tin (23cm/23cm) wrapped with baking paper and leave it in the over for about 3 minutes until the butter melts then pour in the pancake batter. Bake at 200° C (380° F) for about 25-30 minutes. I suggest you should decorate the pancake with maple syrup or any other home-made sugarless jam. For the original recipe, please go to the Instagram: @martin_in_kitchen, Martin thanks for the recipe :) .
Method: Mix all the ingredients well in a free standing electric mixer with a paddle attachment (or use a handheld electric whisk) on medium speed to achieve pancake batter. Add 3 table spoons butter on the baking tin (23cm/23cm) wrapped with baking paper and leave it in the over for about 3 minutes until the butter melts then pour in the pancake batter. Bake at 200° C (380° F) for about 25-30 minutes. I suggest you should decorate the pancake with maple syrup or any other home-made sugarless jam. For the original recipe, please go to the Instagram: @martin_in_kitchen, Martin thanks for the recipe :) .
Italiano
Come si fa: Mischiare tutti gli ingredienti bene con il mixer elettrico. Foderare una teglia (di 23cm/23cm) con carta da forno e prima di infornare il pancake, mettere 3 cucchiai di burro sulla carta da forno, poi tenere la teglia per 3 minuti nel forno caldo così il burro si scioglie e dopo versare l'impasto e farlo cuocere in forno già caldo a 200° per circa 25-30 minuti. Decorare il pancake come volete, per esempio con qualche marmellata fatta in casa, ma vi raccomando senza zucchero ;). Per la ricetta originale, per favore guardare l'instagram di @martin_in_kitchen! Martin, ti ringrazio tanto per la ricetta!
Przepis bierze udział w ponizszej akcji kulinarnej:
Ale super przepis :) Jestem ciekawa jak smakuje... Na pewno zrobię :) Dziękuję za dołączenie do akcji "Słodkie bez cukru". Pozdrowienia!
ReplyDeleteDziękuję! Jest pyszny, polecam gorąco!
ReplyDeleteCzego to ludzie na świecie nie wymyślą! ;) oczywiście, że wypróbuję! :)
ReplyDeleteI mnie zaskoczył taaaki naleśnik.... Będzie trzeba go znów kiedyś upiec :). Pozdrawiam serdecznie
ReplyDelete