Labels

Lunch (241) Pranzo (237) Obiad (230) Cena (202) Cakes (166) Ciasta (164) Tea cakes (163) Torte (160) Ciastka (156) Dolcetti (152) Supper (147) Kolacja (123) Dolci (122) Cookies (121) Desery (114) Desserts (114) Pieczywo (72) Pane (69) Bread (68) Śniadania (47) Side dishes (41) Dodatki (38) Drinks (38) Bevande (37) Napoje (37) Insalate (33) Salads (33) Sałatki (33) Breakfasts (32) Antipasti (31) Akcje kulinarne (30) Contorni (30) Przystawki (28) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Preserves (24) Przetwory (24) Pancakes (23) Starters (23) Le crepes (22) Naleśniki (22) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Marmellate (13) Confetture (11) Konkurs (10) Biscotti salati (5) Gardiniere (4) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

10/03/2020

Fiński pieczony naleśnik pannukakku - Finnish Pannukakku Pancake Recipe - Ricetta del pancake al forno finlandese (Pannukakku)

#SmakołykiAngeli #angelasdelicacies #leprelibatezzediangela 
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
1 szklanka mąki orkiszowej/ 1 cup spelt flour/ 1 tazza (250 ml) di farina di farro
3 łyżki syropu klonowego/ 3 tbs maple syrup/ 3 cucchiai di sciroppo di acero
500 ml mleka np. roślinnego/ 500 ml milk, also vege/ 500 ml di latte, anche vegetale
2 duże jajka/ 2 eggs/ 2 uova grandi
3 łyżki masła/ 3 tbs butter/ 3 cucchiai di burro
1 łyzeczka zmielonego kardamonu/ 1 ts cardamom/ 1 cucchiaino di cardamomo
szczypta soli/ a pinch of salt/ un pizzico di sale

Polski
Wykonanie: Miksujemy do połączenia wszystkich składników (użyłam mleko sojowe). Piec w formie o wymiarach 23 cm/23 cm (u mnie blaszka miała wymiary 20 cm/ 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Zanim jednak wlejemy ciasto naleśnikowe na blaszkę, wykładamy ją 3 łyzkami masła, wstawiamy do piekarnika na 3 minuty, żeby masło się stopiło, wlewamy ciasto na stopione masło i pieczemy w 200° C przez ok. 25-30 minut. Gotowy nalesnik można podać z syropem klonowym (jakby komu było mało słodkie, ale jak dla mnie ten neleśnik jest pyszny bez dodatków), u mnie na zdjęciu jest to domowa konfitura z płatków róży ucierana na syropie klonowym i soku z cytryny, druga opcja to konftura ze słodkich pomarańczy (też wykonana bez dodatków cukru). Autorem przepisu, który zmodyfikowałam, gdyż jestem obecnie na diecie bezmlecznej i bezcukrowej, jest Marcin, blogger kulinarny na Instagramie, do którego przepisów Was serdecznie zapraszam: @martin_in_kitchen! Marcinie, dziekuję bardzo za przepis!

English
Method: Mix all the ingredients well in a free standing electric mixer with a paddle attachment (or use a handheld electric whisk) on medium speed to achieve pancake batter. Add 3 table spoons butter on the baking tin (23cm/23cm) wrapped with baking paper and leave it in the over for about 3 minutes until the butter melts then pour in the pancake batter. Bake at 200° C (380° F) for about 25-30 minutes. I suggest you should decorate the pancake with maple syrup or any other home-made sugarless jam. For the original recipe, please go to the Instagram: @martin_in_kitchen, Martin thanks for the recipe :) .

Italiano
Come si fa: Mischiare tutti gli ingredienti bene con il mixer elettrico. Foderare una teglia (di 23cm/23cm) con carta da forno e prima di infornare il pancake, mettere 3 cucchiai di burro sulla carta da forno, poi tenere la teglia per 3 minuti nel forno caldo così il burro si scioglie e dopo versare l'impasto e farlo cuocere in forno già caldo a 200° per circa 25-30 minuti. Decorare il pancake come volete, per esempio con qualche marmellata fatta in casa, ma vi raccomando senza zucchero ;). Per la ricetta originale, per favore guardare l'instagram di @martin_in_kitchen! Martin, ti ringrazio tanto per la ricetta!

Przepis bierze udział w ponizszej akcji kulinarnej:

4 comments:

  1. Ale super przepis :) Jestem ciekawa jak smakuje... Na pewno zrobię :) Dziękuję za dołączenie do akcji "Słodkie bez cukru". Pozdrowienia!

    ReplyDelete
  2. Dziękuję! Jest pyszny, polecam gorąco!

    ReplyDelete
  3. Czego to ludzie na świecie nie wymyślą! ;) oczywiście, że wypróbuję! :)

    ReplyDelete
  4. I mnie zaskoczył taaaki naleśnik.... Będzie trzeba go znów kiedyś upiec :). Pozdrawiam serdecznie

    ReplyDelete