#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki/Ingredients/Ingredienti
6-10 białek/ 6-10 egg whites/ 6-10 albumi
tyle cukru ile ważą białka/ as much sugar as the weight of the egg whites/ zucchero dello stesso peso degli albumi
mąka tortowa: 1/3 wagi cukru/ plain white flour: 1/3 of the egg whites weight/ farina 00: un terzo del peso dello zucchero
Polski:
Wykonanie: Ubijać białka tak, by nabrały jak najwięcej powietrza (lepiej gdy jajka są temperatury pokojowej), a gdy się podniosą (powiększą objętość), dodać ok. łyżeczki proszku do pieczenia oraz po troszeczku cukru (zużywając tylko połowę, ew. 60 %), nadal ubijać. Przerwać ubijanie, gdy piana zrobi się całkiem sztywna. Dodać resztę cukru (najlepiej drobnego) przesianego z mąką (mąkę można przesiać dwukrotnie) delikatnie mieszając łyżką od środka naczynia po brzegi, ruchem kolistym. Wlać do (opcjonalnie: natłuszczonej i wysypanej tartą bułką) formy babkowej (najlepiej z kominkiem - ja takiej nie miałam). Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez ok. 35-40 minut.
Moja propozycja podania: ponieważ jest to delikatne, w oryginale amerykańskim, pożywienie anielskie, ciasto bez tłuszczu, należy je jak najszybciej skonsumować, góra na drugi dzień, stąd poleca się podawać je z owocami. Można nakłuć biszkopt i nasączyć go odrobiną likieru cytrynowego. Proponuję polać wierzch masą kajmakową, na nią rozsmarować krem zrobiony z cukru pudru i sera typu Philadelphia (ilość cukru radziłabym zredukować do minimum, gdyż masa kajmakowa jest już słodka i ciasto) z odrobiną wanilii, przykryć plasterkami truskawek i posypać cynamonem (na fotografiach). Smacznego!
Ciasto skatalogowane na moim blogu Lokalne smakołyki. - Katalog przepisów kulinarnych miast, wsi i wiosek z Polski i całego świata od A do Z.
English
Method: Beat the whites (it's important that they are not cold) until they become bigger, add a tea spoon of cream of tartar (of baking powder) and continue beating. Start adding the 50 - 60 % of the sugar, its small amount at a time. Stop whipping when you achieve stiff peaks (tips stand straight). Sift the flour and add it delicately with the rest of the sugar, stir delicately until the flour and sugar become absorbed. Pour batter into an angel food cake pan. Bake at 374° F for about 35 - 40 minutes. Spread with dulce de leche, then a layer of Philadelphia cheese mixed with a table spoon of powdered sugar and vanilla extract, place sliced strawberries on the top and sprinkle with cinnamon. Enjoy!
Italiano
Come si fa: Cominciate a montare gli albumi (a temperatura ambiente). Unite un cucchiaino di cremor di tartaro (oppure lievito per i dolci) e continuate a sbattere sino a quando gli albumi non aumentano il loro volume di 4 volte circa. Ma, cominciate ad aggiungere il 50-60 % dello zucchero, poco alla volta, quando gli albumi cominceranno a mostrare una certa struttura. Smettete di montare quando si formeranno dei bei picchi, e delicatamente aggiungete la farina (setacciata) ed il resto dello zucchero, mettete tutto insieme delicatamente. Versare l'impasto in una teglia per ciambella. Infornare in forno preriscaldato a 190° per circa 40 minuti. Decorare con dulce de leche ed un po di crema fatta di formaggio Philadelphia con lo zucchero a velo e vaniglia, mettete sopra fette di fragole e spruzzate con un po' di cannella. Buon appetito!
Źródło:/Source:/La ricetta originale:
La Scienza della Pasticceria. La chimica del bignè
by Dario Bressanini, Gribuado, Milano 2014
Polecam tę książkę! I suggest you should read this book!
Vi raccomando questo libro!
No comments:
Post a Comment