#SmakoykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Polski/English/Italiano
Składniki /Ingredients/Ingredienti
1,5 szklanki mąki/ 1.5 teacup plain flour/ 1,5 tazza di farina
1,5 szklanki mąki owsianej (zmielonych płatków)/ 1.5 teacup oatmeal/ 1,5 tazza di farina d'avena
85 g masła/ 3 oz butter/ 85 g di burro
1 łyżeczka sody oczyszczonej/ 1 ts baking soda/ 1 cucchiaino di bicarbonato di sodio
szczypta soli/ a pinch of salt/ un pizzico di sale
1/2 szklanki mleka krowiego lub sojowego/ half teacup cow or soya milk/ 1/2 di tazza di latte (o latte di soya)
1 szklanka cukru brązowego/ 1 teacup brown sugar/ 1 tazza di zucchero grezzo
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
+ czekolada/ chocolate/ cioccolato
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować ciasto na grubość minimum ok 5 mm, lepiej grubsze, wykroić kółka (większe szklanką, lub mniejsze kieliszkiem), a jeśli ciasto wyjdzie lejące, łyżeczką nakładać małe "kupki" na blachę, ciastka same nabiorą kształtów w piekarniku.
Piec w 200°C przez ok. 15 minut.
Dekorować w rozpuszczonej czekoladzie (względnie masie: rozpuścić śmietankę, masło, trochę mleka, cukier, kakao i doprowadzić na ogniu do zgęstnienia), pokryć orzechami.
English
Method:
Using all the ingredients knead the dough. Roll the dough out and cut out round cakes or if your dough is not solid just put small amounts of it (a teaspoon size) on the tin and the cakes will make round forms during the baking process on their own. Bake at 390°F for about 15 minutes.
Decorate with melted chocolate and nuts to taste.
Versione italiana
Come si fa:
Usando tutti gli ingredienti lavoriamo l'impasto. Stendiamolo con un mattarello fino ad uno spessore di minimum mezzo centimetro, ma meglio di più. Formiamo i biscotti rotondi con un bicchiere da vino o una tazza. Se, per caso, l'impasto vi risulta morbido, mettere con il cucchiaino piccole coppette sulla placca che si formeranno rotonde da sole durante il processo di cottura.
Decorate con il cioccolato sciolto e noci a piacere.
Facciamoli cuocere nel forno già caldo a 200°C per 15 minuti circa.
No comments:
Post a Comment