Labels

Lunch (241) Pranzo (237) Obiad (230) Cena (202) Cakes (166) Ciasta (164) Tea cakes (164) Torte (160) Ciastka (157) Dolcetti (153) Supper (147) Kolacja (123) Cookies (122) Dolci (122) Desery (114) Desserts (114) Pieczywo (72) Pane (69) Bread (68) Śniadania (47) Side dishes (41) Dodatki (38) Drinks (38) Bevande (37) Napoje (37) Insalate (33) Salads (33) Sałatki (33) Breakfasts (32) Antipasti (31) Akcje kulinarne (30) Contorni (30) Przystawki (28) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Preserves (24) Przetwory (24) Pancakes (23) Starters (23) Le crepes (22) Naleśniki (22) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Marmellate (13) Confetture (11) Konkurs (10) Biscotti salati (5) Colazioni (4) Gardiniere (4) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

10/01/2020

Babeczki z konfiturą - Jam Cupcakes Recipe - Muffin alla marmellata

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
350 g mąki orkiszowej/ 12 oz spelt flour/ 350 g di farina di farro spelta
200 g miękkiego masła /7 oz butter/ 200 g di burro morbido
3 jajka/ 3 eggs/ 3 uova
3 łyżki mleka (np. roślinnego)/ 3 tbs (plant) milk/ 3 cucchiai di latte (vegetale)
150 g cukru/ 5 oz sugar/ 150 g di zucchero
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 di cucchiaino di lievito in polvere
1 pełna  łyżeczka startej wanilii/ 1 full ts vanilla extract/ 1 cucchiaino raso di vaniglia
słoik domowej konfitury np. porzeczkowej/ 1 cup jam/  1 tazza di marmellata

Polski
Wykonanie: Cukier ubijamy wraz z jajkami, mlekiem i wanilią. Łączymy z resztą składników i dobrze mieszamy mikserem na niskich obrotach. Wlewamy do papierowych foremek na przemian z konfiturą.  Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 15-20 minut.

English
Method: Using an electric mixer beat  sugar with the eggs, milk and vanilla extract. Add all the other remaining ingredients and stir them well with an electric mixer. Pour batter  - jam - batter into cupcake paper forms and bake at 350° F for about 15-20 minutes. 

Italiano
Come si fa: Sbattere lo zucchero con le uova ed il latte. Amalgamare con le farine e gli altri ingredienti rimasti. Mettere tutto insieme. Versare l'impasto e la marmellata nei pirottini (cioè prima con un pò d'impasto, poi con un pò di marmellata e coprire con l'impasto). Infornare in forno preriscaldato a 180° per circa 15-20 minuti.


3 comments:

  1. Uwielbiam takie słodkości, a tak rzadko je robię... Nie wiem sama dlaczego. Wyglądają przesmacznie. Z chęcią wypróbuję :)

    ReplyDelete
  2. Smakowicie się prezentują ;)

    ReplyDelete
  3. Dziękuję za komentarze... Tak, są smaczne i proste, maślane... polecam serdecznie i pozdrawiam. A.

    ReplyDelete