Labels

Lunch (241) Pranzo (237) Obiad (230) Cena (202) Cakes (166) Ciasta (164) Tea cakes (163) Torte (160) Ciastka (156) Dolcetti (152) Supper (147) Kolacja (123) Dolci (122) Cookies (121) Desery (114) Desserts (114) Pieczywo (72) Pane (69) Bread (68) Śniadania (47) Side dishes (41) Dodatki (38) Drinks (38) Bevande (37) Napoje (37) Insalate (33) Salads (33) Sałatki (33) Breakfasts (32) Antipasti (31) Akcje kulinarne (30) Contorni (30) Przystawki (28) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Preserves (24) Przetwory (24) Pancakes (23) Starters (23) Le crepes (22) Naleśniki (22) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Marmellate (13) Confetture (11) Konkurs (10) Biscotti salati (5) Gardiniere (4) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

10/02/2020

Ciasteczka pomarańczowe z białek z konfiturą - Egg White Muffins Recipe - Muffin agli albumi

#SmakołykiAngeli #angelasdelicacies #leprelibatezzediangela 
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
5-6 białek/ 5-6 egg whites/ 5-6 albumi
200 g mąki/ 7 oz plain white flour/ 200 g di farina tipo 1
4 łyżki mąki kokosowej/ 4 tbs coconut flour/ 4 cucchiai di farina di cocco
160 g oliwy z oliwek/ 4.6 oz olive oil/ 160 g di olio d'oliva
130 g cukru/ 4.5 g sugar/ 130 g di zucchero
1 łyżeczka sody oczyszczonej/ 1 ts baking soda/ 1 cucchiaino di bicarbonato di soda
skórka z 2 organicznych pomarańczy/ 2 organic orange peels/ la scorza di 2 arance non trattate
sok z 1/2 cytryny/ 1/2 lemon juice/ succo di 1/2 di limone
3-4 łyżki mleka np. sojowego/ 3-4 tbs (soya) milk/ 3-4 cucchiai di latte (vegetale)
konfitura z dzikiej róży/ rosehip jam/ marmellata di rosa canina

Polski
Wykonanie: Olej z oliwek ubić z cukrem (na ile jest to możliwe), połączyć z mąkami wymieszanymi  z sodą, sokiem z cytryny i mlekiem, po czym (delikatnie) z ubitą pianą z białek oraz startą skórką z dwóch pomarańczy (trzeba zetrzeć tę pomarańczową, zewnętrzną warstwę). Ciasto wlać do foremek papierowych, środek każdej babeczki vel muffinki ozdobic niewielka ilością konfitury. Piec w temp. 170°C przez ok. 15-20 minut, tj. w zależności od wielkości foremki. Oczywiście mozna upiec takie babeczki też bez konfitury, jak widzimy na jednym ze zdjęć poniżej.

English
Method: Cream the olive oil with the sugar as much it is possible, then sift the wheat flour and add both flours mixed with soda, lemon juice and milk. Beat the egg whites until stiff and unite them with the rest of the ingredients delicately. In the end combine with grated orange peel. Pour the batter into cupcake paper forms. Decorate each muffin with a small amount of rose hip jam. Heat the oven to 340°F and bake for about 15-20 minutes, depending on the size of your forms. Obviously you can bake such muffins without any jam as you can see it in one of the photos below.

Italiano
Come si fa: Frullate lo zucchero con l'olio e poi amalgamate al composto anche la farina setacciata con il bicarbonato alternandola agli albumi precedentemente montati, versando gradualmente la farina di cocco, il succo di limone ed il latte. Continuate a montare il composto con il cucchiaio di legno mentre aggiungete alla fine la scorza di arancia grattugiata. Versate il composto nei pirottini, decorate ogni muffin con una goccia di marmellata e cuoceteli nel forno già caldo a 170°C per 15-20 minuti, dipende dalla grandezza dei pirottini. Ovviamente potrete fare questi muffin anche senza marmellata, come vi è stato presentato sulla foto qui sotto.


Przepis źródłowy/ Original Recipe/ Ricetta originale:

No comments:

Post a comment