Labels

23/01/2021

Bytomskie kamyki (śląski piernik)/ Silesian Spice Cake from Bytom - Torta alle spezie slesiana

#SmakołykiAngeli #angelasdelicacies #leprelibatezzediangela

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
1 szklanka płynnego miodu/ 1 cup bee honey/ 1 tazza di miele
4 szklanki mąki z płaskurki lub orkiszu/ 4 cups spelt flour/ 4 tazze di farina di farro
3/4 szklanki cukru/ 3/4 cup sugar/ 3/4 di tazza di zucchero
2 łyżki mleka np. roślinnego/ 2 tbl spoons (plant) milk/ 2 cucchiai di latte (vegetale)
4 żółtka/ 4 egg yolks/ 4 tuorli
2 łyżki masła/ 2 tbl spoons butter/ 2 cucchiai di burro
2 łyżeczki sody/ 2 ts baking soda/ 2 cucchiaini di bicarbonato
1 łyżeczka mielonego pieprzu/ 1 ts ground pepper/ 1 cucchiaino di pepe macinato
opakowanie przypraw korzennych do pierników lub
1 łyżeczka cynamonu/ 1 ts cinnamon/ 1 ts cannella
1 łyżeczka goździków/ 1 ts cloves/ 1 cucchiaino di garofano
1 łyżeczka mielonego kardamonu/ 1 ts cardamom/ 1 cucchiaino di cardamomo
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej/ 1 ts grated nutmeg/ 1 cucchiaino di noce moscata grattugiata

1 słoik domowych powideł śliwkowych/ 1 jar plum jam/ 1 vassoio di marmellata di prugne

Polski 

Wykonanie: Do garnka wlać miód, cukier, mleko, masło, przyprawy, mieszać, podgrzać, nie gotować, do rozpuszczenia się cukru. Do miski wsypać przesianą mąkę z sodą, 2 łyżki wody, żółtka i dodać masę miodową. Zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na 2 równe części i rozwałkować do rozmiarów blaszki. Jeden placek położyć na natłuszczonej blasze i posmarować go powidłami. Przykryć drugim plackiem, lekko przygniatając. Można posmarować wierzch mlekiem i udekorować migdałami lub orzechami. Piec w 170°C do czasu gdy ciasto będzie odchodzić od blachy. Ciasto początkowo będzie twarde (szczególnie, gdy upieczemy je bez żółtek), więc trzeba odczekać kilka dni, aż zmięknie. Po kilku dniach, podzielić ciasto na kostki i oblać rozpuszczoną czekoladą lub polewą czekoladową. Stąd też pochodzi inna nazwa ciasta, tj. "bytomskie kostki". Przepis zawdzięczam Kuchni Młodej Ślązaczki, który pozwoliłam sobie nieznacznie zmodyfikować. 

English:
Method: Preheat the oven to 325°F. Pour the honey, milk, butter with spices and sugar into a pan, stir the ingredients over low heat until the sugar melts. In a bowl stir the flour with soda, 2 table spoons water and the yolks and then add the honey mixture, again stir everything well together. Make a dough and divide it into two equal parts. Stir both of them, place the first part onto a greased baking tin, spread with the plum jam and cover with the second part of the dough. You can sprinkle the top with milk and crushed nuts or almonds. Bake about 40 minutes. Wait several days until the cake softens, then cut it into square pieces, pour over with melted chocolate and decorate with nuts. I owe the recipe to Kuchnia Młodej Ślązaczki.

Italiano: 
Come si fa: Versare il miele, il latte, lo zucchero, il burro e le spezie in una pentola e far riscaldare sul fuoco basso finchè lo zucchero non si scioglie. In una ciotola metttere la farina con il bicarbonato, 2 cucchiai di acqua e i tuorli e mettere tutto insieme delicatamente. Poi amalgamare il tutto con la mistura al miele e fare l'impasto. Dividere l'impasto a metà, stendere tutte e due le parti e coprire con una la teglia unta. Spalmare la superficie con la marmellata di prugne e coprire con la seconda parte dell'impasto steso. Chi preferisce può cospargere la superficie finale con il latte e decorare con le mandorle. Infornare nel forno già caldo a 170°C per circa 40 minuti. Prima di tagliare la torta a pezzi quadrati, aspettare qualche giorno, poi coprire ogni pezzo con la glassa al cioccolato e decorare con le noci intere e macinate. Devo la ricetta alla Kuchnia Młodej Ślązaczki


Przy okazji zapraszam na mojego bloga - kataloga "LOKALNE SMAKOŁYKI"

2 comments:

  1. Apetyczne kosteczki, idealne do kawki :)

    ReplyDelete
  2. No tak :). Przepisów na piernik jest mnóstwo, nie sądziłam, że w tej materii jeszcze coś może mnie zaskoczyć. Bytomskie kostki pamiętałam z dzieciństwa jako pyszne, ale dopiero po ich samodzielnym upieczeniu wiem, jak warto wypiek powtórzyć :)

    ReplyDelete