Labels

19/05/2021

Japoński makowiec jaglano-orkiszowy - Japanese Apple Poppy Seed Cake - Torta giapponese ai semi di papavero e mele

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/ Ingredienti
200 g maku/7 oz poppy seeds/ 200 g di semi di papavero
250 ml mleka np. kokosowego/ 250 ml (coconut) milk/ 250 ml di latte
150 g masła/ 5 oz butter/ 150 g di burro
180 g cukru trzcinowego/ 6 oz di cane sugar/ 180 g di zucchero grezzo
5 jajek/ 5 eggs/ 5 uova
3 łyżki mąki orkiszowej/ 3 tbs spelt flour/ 3 cucchiai di farina di farro
3 łyżki skrobi kukurydzianej/ 3tbs corn starch/ 3 cucchiai di maizena
4 łyżki kaszy jaglanej/ 4 tbs millet/ 4 cucchiai di miglio
60 g mielonych migdałów/ 2 oz ground almonds/ 60 g di mandorle macinate
60 g siekanych migdałów/ 2 oz chopped almonds/ 60 g di mandorle tritate
60 g rodzynek/2 oz raisins/ 60 g di uvetta
2 łyżeczki proszku do pieczenia/ 2 ts baking powder/ 2 cucchiaini di lievito
400 g jabłek/14 oz apples/ 400 g di mele

Polewa kakaowa/ Cocoa icing/ Crema al cacao
50 g cukru/ 1.7 oz sugar/ 50 g di zucchero
5 łyżek kakao/ 5 tbs powdered cocoa/ 5 cucchiai di cacao in polvere
50 g masła/ 1.7 oz butter/ 50 g di burro
5 łyżek mleka np. kokosowego/ 5 tbs milk/ 5 cucchiai di latte
orzechy włoskie i płatki maków do dekoracji/ walnuts and poppy petals to decorate/ noci e papaveri

Polski
Wykonanie: Mak zalać mlekiem i odstawić na minimum 15 minut (by mak wchłonął mleko). Kaszę jaglaną lekko uprażyć na suchej patelni, dodać do maku wraz z rodzynkami, startymi jabłkami i wymieszać. Jajka ubić z cukrem, dodać stopione masło, po czym stopniowo resztę składników (migdały można zmoczyć dzień wcześniej, można użyć ich oczywiście więcej) wraz z przesianymi mąkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy 25/35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w 180°C (ok. 50-60 minut). Po upieczeniu pozostawić ciasto w tortownicy na ok. 10 minut, po czym zalać polewą (składniki polewy rozpuścić na wolnym ogniu i doprowadzić do rozpuszczenia cukru), gdy ciasto jest jeszcze ciepłe. Udekorować orzechwmi włoskimi i płatkami maków.

English
Method: Place poppy seeds and millet in a bowl and pour in the milk. Peel and grate the apples and then add them into the poppy milk. Beat the eggs with sugar and add liquid butter. Then mix and stir all the ingredients well to achieve soft batter. Grease the baking tin (25-35 cm), sprinkle it with flour and fill in the batter. Bake at 340°- 350° F for about 50-60 minutes. When it is ready, pour over the cocoa icing: mix all the ingredients and heat them so as to melt the sugar. Serve with edible flowers such as poppy petals and decorate with walnuts.

Italiano
Come si fa: Mettere i semi di papavero ed il latte in una ciotola e lasciare riposare per almeno 15 minuti. Far tostare il miglio in una padella vuota per due o tre minuti e poi aggiungerlo nella ciotola con il papavero assieme all'uvetta ed alle mele grattugiate. Nel frattempo montare le uova con lo zucchero e poi aggiungere il burro sciolto. Amalgamare le uova al composto e poi gradualmente tutti gli altri ingredienti. Mettere l'impasto nella teglia di 25/35 cm foderata con carta da forno e fate cuocere nel forno già caldo a 180°C per 50-60 minuti. Lasciare intiepidire la torta per circa 10 minuti. Per la crema al cacao: mettete tutti gli ingredienti insieme e poi portateli a ebollizione. Lasciate bollire per 2 minuti, poi versate la crema a cucchiaiate sul dolce ancora caldo. Decorare la torta con le noci e se avete i petali di papaveri.



3 comments:

  1. może być pyszne, różnorodność składników budzi ciekawość 😁a cudowne maki ożywiają obraz

    ReplyDelete
  2. Jest pyszne! Z płatkami maków jeszcze pyszniejsze :). Pozdrawiam serdecznie. A

    ReplyDelete
  3. Jaki ciekawy przepis, bardzo mi sie podoba!

    ReplyDelete