#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Polski
Wykonanie: Do miski wlać wino (ok szklanki) i oliwę wg uznania, dodać cukier i jajko oraz kilka żółtek, wszysko dobrze wymieszać, po czym dodawać stopniowo mąkę orkiszową (aż do otrzymania gęstawej masy, ale nie za gęstej) z proszkiem do pieczenia i wyrabiać. Na koniec wsypać nasiona anyżu, ja wsypałam ich dość sporo (tuż przed wsypaniem je zmieliłam). Nakładać łyżeczką placuszki ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 15 minut. Ciasteczka można podawać dowolnie, moja propozycja: z jadalnymi kwiatami, u mnie są to kwiaty ślazu, które kwitą obficie, gdzie mieszkam, ale mogą to być kwiaty np. bzu. Smacznego!
English
Directions: Pour the following ingredients into a bowl: wine, oil, full egg and several egg yolks, sugar and stir them well. Then add some amount of flour (mixed with baking powder) and aniseeds grounded at a time so that you will have a semi-liquid dough. In the end, add aniseeds grounded and place small amount of it with a teaspoon on the baking sheet. Bake the cookies at 360° F for about 15 minutes. Serve with some edible seasonal flowers such as lilac or malva.
Italiano
Come si fa: Versare un bicchiere di vino in una ciotola, insieme allo zucchero a piacere, all'uovo e qualche tuorlo ed all'olio. Unire quindi la farina ed il lievito ed impastare per ottenere l'impasto semi liquido quasi. Alla fine aggiungere i semi di anice macinati. Quando il composto risulta abbastanza morbido o quasi liquido mettere con un cucchiaino sulla carta da forno. Infornare in forno preriscaldato a 180° per circa 15 minuti. Servire con fiori commestibili di stagione, come per esempio fiori di malva.
No comments:
Post a Comment