Labels

10/11/2014

Lasagne z karczochami po kalabryjsku - Lasagne with artichokes (Calabrian recipe) - Lasagne ai carciofi (ricetta Calabrese)

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/ Ingredienti
18 płatów makaronu lasagne*/ 18 lasagna noodles*/ 18 sfoglie di lasagne*
bukiet karczochów, tj. 6-8/ 6-8 artichokes/ un mazzo di carciofi, 6-8 circa
ok. 1 litr beszamelu**/ about 1 liter béchamel/ 1 litro di besciamella circa
1\2 szklanki czerwonego lub białego wina/ 1\2 cup red or white wine/ 1\2 tazza di vino rosso o bianco
1 cebula/ 1 onion/ 1 cipolla
250 g mozzarelli/ 250 g sliced mozzarella/ 250 g di mozzarella
2-4 jajka na twardo/ 2-4 hard boiled eggs/ 2-4 uova sode
100 g parmezanu/ 100 g Parmesan/ 100 g di parmigiano
2-3 łyżki masła/ 2-3 tbs butter/ 2-3 cucchiai di burro
rosół/ broth/ brodo
sól/ salt/ sale
olej z oliwek/ olive oil/ olio di oliva

(Naczynie na lasagne 35/28 cm, the recipe for 35/28 cm lasagna pan, ricetta per la lasagnera di 35/28 cm) 

Polski
Wykonanie: Naczynie na lasagne natłuścić i wyłożyć warstwą beszamelu, ułożyć 6 płatów lasagni na dno i przykryć kolejną warstwą beszamelu. Karczochy umyć, pozbawić twardych części i wydrążyć środek (na zdjęciach widać jak, nie raz, trzeba sporo usunąć!).

Pokroić wzdłuż karczochy, pokroić cebulę i razem poddusić na maśle i winie do miękkości, posolić do smaku.Ułożyć pierwszą warstwę karczochów z cebulą na beszamelu, przykryć rozkruszonymi mozzarellami. Ułożyć kolejne 6 płatów lasagni, przykryć beszamelem, ułożyć resztę karczochów, rozkruszone w rękach mozzarelle i jajka.Ułożyć ostatnie 6 płatów lasagni. Płaty pokryć ostatnią warstwą beszamelu i posypać parmezanem.

Zazwyczaj polewam jeszcze lasagne rosołem, stają się miększe i nawet można wtedy dać mniej beszamelu.

 Można jeszcze skropić oliwą lub masłem, a nawet mlekiem.  Piec w 180-200 st. ok. 40-50 minut.


* na zdjęciach lasagne zielone, ze szpinakiem/ in the photos green lasagne/ potete usare le lasagne verdi

** Beszamel "po mojemu":
Ponieważ jestem Polką, przyzwyczajoną do robienia budyniów, wykonuję sos beszamelowy jak budyń, nie tak jak powinno się go robić, (co można obejrzeć tutaj). Używam tych samych składników: 1 litr mleka, 100 g masła, 100 g mąki pszennej i tartą gałkę muszkatołową, sporą szczyptę soli, ale gotuję jak budyń. Do małego naczynia wsypuję mąkę, rozrabiam w małej ilości zimnego mleka, dolewam mleka, by nieco rozcieńczyć roztwór. Gotuję resztę mleka, pod koniec gotowania dodaję masło, gałkę i sól, gotujące się mleko zalewam roztworem mąki i mleka, szybko, energicznymi ruchami, ciągle mieszając, jak budyń. W smaku i konsystencji "mój" beszamel nie różni się bardzo od tego właściwego.



Powyżej: resztki z karczochów - Above: the rests from the artichokes - Sopra: la parte non utilizzata dei carciofi


Italian and English version on request, please fill in the CONTACT FORM...

No comments:

Post a Comment