Labels

04/11/2014

Jarzynowa zupa krem z kalafiorem - Cauliflower soup - Minestra cremosa con cavolfiore

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
1 mały kalafior / 1 small cauliflower/ 1 piccolo cavolfiore
1/2 cebuli / 1/2 onion / 1/2 di cipolla
1 marchew/ 1 carrot / 1 carrota
1-3 ziemniaków / 1-3 patatoes / 1-3 patate
sól/ salt/ sale
magi lub bulion/ broth or buillion/ brodo
trochę masła/ a bit of butter/ un po' di burro
kminek mielony / ground caraway seeds/ cumino macinato
kawałek zielonego selera / a bit of celery/ sedano quanto volete
kawałek pora / a bit of leek to taste/ porro quanto volete

+
zielona pietruszka/ parsley leaves or dill/ prezzemolo oppure aneto


Polski
Wykonanie:
Zeszklić pokrojoną cebulę na maśle. Ugotować w wielkim garnku wodę z bulionem, wrzucić wszystkie warzywa (obrane oczywiście),  za wyjątkiem cebulki, zielonej pietruszki czy zielonego selera/poru. Można je "byle jak" pokroić. Na koniec dodać cebulkę z masłem, odłożone wcześniej jarzyny (zielona pietruszka, zielony serer i por) kminek i zaparzyć, nie trzeba już gotować. Całość zmiksować mikserem. Podawać z jogurtem greckim lub śmietaną i ewentualnie grzankami.. MNIAM MNIAM ;)

English

Directions: Cut the onion, fry it with the butter using a frying pan until becomes translucent. Make boil some water (the amount depends on your preferences) in a big soup dish, add the vegetables (peeled before of course) except the onion, caraway seeds, leek and celery as you need to add them at the end of cooking for about 1-3 minutes. Mix everything and serve with Greek yoghurt or cream and croutons. Yummie!


No comments:

Post a Comment