Labels

06/11/2014

Pesto klasyczne z orzechami włoskimi - Pesto with walnuts - Pesto alla genovese con le noci

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients:
50 g listków bazylii*/ 1.7 oz fresh basil leaves*/ 50 g di foglie di basilico*
6 łyżek parmezanu/ 6 tbs parmesan cheese/ 6 cucchiai di parmggiano
2 łyżki orzechów włoskich/ 2 tbs walnuts/ 2 cucchiai di noci
2 łyżki innego sera (np. owczego, u mnie wędzona scamorza)/ 2 tbs some other cheese (e.g. pecorino, scamorza)/ 2 cucchiai di pecorino o scamorza (io ho scelto la scamorza affumicata)
2 ząbki czosnku/ 2 cloves garlic/ 2 spicchi d'aglio
1/2 szklanki oliwy z oliwek/ 1/2 cup olive oil/ 1/2 di tazza di olio d'oliva
sól do smaku/ salt to taste/ sale a piacere

*Ważne, by bazylia miała dobry aromat / It's important to use good quality basil / Il basilico dovrebbe essere ben profumato.

Polski
Wykonanie: Zmiksować wszystkie składniki blenderem/mikserem i najlepiej podawać od razu, np. z ulubionym makaronem (na zdjęciach są to kokardki/farfalle). Zamiast parmezanu, w wersji polskiej można dodać oscypka (równie pyszne!). Dla osób nietolerujących laktozy, pyszne jest i bez sera, jednak w tym wypadku, polecam zwiększyć ilość orzechów. Jeśli zależy nam na przechowaniu pesto, musimy zalać je oliwą/olejem, by nie sczerniała i nie zgorzkniała nam bazylia i przechowywać w lodówce.

English:
Directions: Blend all the ingredients together well and serve at once with your favourite kind of pasta such as the bow-tie pasta (in the photos). If you wish to keep some of the pesto in the fridge, it is possible, but you need to pour some big amount of olive oil onto it so that the basil is completely covered by oil and does not become dark and bitter.

Italiano:
Come si fa: Frullare tutti gli ingredienti insieme e servire subito, per esempio con la vostra pasta preferita. Se lo volete conservare in frigo, dovete versare uno strato di olio in modo da coprire la superficie cosi il basilico non diventi scuro e amaro e poi mettetelo in frigorifero.



No comments:

Post a Comment