#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:Biszkopt na miodzie/ Honey Sponge Cake/ Pan di Spagna al miele
5-6 jajek/ 5-6 eggs/ 5-6 uova
250 g mąki/ 8.8 oz plain flour/ 250 g di farina tipo "0"
50-100 g miodu/ 1.7-3.5 oz honey/ 50-100 g di miele
Masa z czarnego sezamu/ Black Sesame Filling/ Ripieno al sesamo nero
400 g czarnego sezamu/ 14 oz black sesame seeds/ 400 g di semi di sesamo nero
400 g płynnego miodu/ 14 oz liquid honey/ 400 g di miele liquido
Polski
Wykonanie: Nie łatwo jest wymyślić efektowne ciasto z 4 składników, ale zachęcona pomysłem konkursowym w kulinarnej grupie (tj. Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta) wymyśliłam ten oto smakołyk, na bazie moich wcześniejszych doświadczeń z czarnym sezamem, którego smak poznałam pierwszy raz ponad 10 lat temu, dzięki znajomemu Japończykowi, który poczęstował mnie ciastkiem z czarnym sezamem, a ja myślałam, że jem ciastko z makiem :) (w Japonii, też w Chinach, czarny sezam jest głównym składnikiem wielu deserów, a nawet lodów :). Obecnie i w Polsce można łatwo kupić czarny sezam, więc każdy może wypróbować moją czteroskładnikową fantazję:
Upiec biszkopt (ubić białka o temperaturze pokojowej, dodać przesianą mąkę, żółtka i płynny miód, delikatnie ubijając lub mieszając) w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, o średnicy 24 cm i piec ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po ostudzeniu przekroić wzdłuż i przełożyć pastą z czarnego sezamu: sezam uprażyć na pustej patelni, na wolnym ogniu, ciągle mieszając, przez ok 2-3 minuty, zmielić i wymieszać z płynnym miodem. Ciasto dowolnie udekorować, choć nie jest to konieczne. Smacznego!
Upiec biszkopt (ubić białka o temperaturze pokojowej, dodać przesianą mąkę, żółtka i płynny miód, delikatnie ubijając lub mieszając) w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, o średnicy 24 cm i piec ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po ostudzeniu przekroić wzdłuż i przełożyć pastą z czarnego sezamu: sezam uprażyć na pustej patelni, na wolnym ogniu, ciągle mieszając, przez ok 2-3 minuty, zmielić i wymieszać z płynnym miodem. Ciasto dowolnie udekorować, choć nie jest to konieczne. Smacznego!
English:
Method: Beat the egg whites (it's important that they are not cold) until they become bigger. Stop whipping when you achieve stiff peaks (tips stand straight). Sift the flour and add it delicately with the honey, stir delicately until the flour and honey become absorbed. Pour batter into a round cake pan, 24 cm in diameter. Bake at 374° F for about 20-25 minutes. Cut it into two equal disks and spread the bottom one with black sesame seed paste: toast the black sesame seeds in an empty frying pan over low heat for 2-3 minutes, then ground them and mix with the honey. Cover the sesame layer with the second disk and decorate the top for example with strawberries, like in the photos.
Italiano:
Come si fa: Fare il pan di Spagna al miele: montare gli albumi, aggiungere la farina ed il miele ed amalgamare delicatamente. Imburrare ed infarinare uno stampo rotondo dello spessore di 24 cm ed infornare a 180°C per circa 20-25 minuti. Nel frattempo, preparare la crema di sesamo nero: tostare i semi di sesamo nero in padella vuota per 2-3 minuti, macellarli e alla fine amalgamarli con il miele liquido. Tagliare il pan di Spagna fino ad ottenere due dischi ad uguali dimensioni e riempirli con la crema al sesamo nero (chiudendo con il secondo disco), decorare per esempio con le fragole.
No comments:
Post a Comment