#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Polski
Wykonanie: Zbierając płatki róż, nożyczkami usuwamy białe części płatków, u nasady, które mogą zawierać goryczkę. Wkładamy płatki do naczynia, np. do szklanki, lekko ugniatamy. Tyle ile mamy płatków, wsypujemy do szklanki cukru, wody używamy nieco mniej. Z wody i cukru robimy syrop "do nitki", tj. gotujemy wodę tak długo, aż zgęstnieje. Robimy próbę warzechą, nabieramy trochę syropu, by sprawdzić, czy odklejając się od warzechy, ostatnia z kropel utworzy "nitkę". Jeśli tak, wsypujemy przygotowane płatki. Mieszamy dokładnie, aż płatki zaczną się odklejać jeden od drugiego (nie dłużej niż 3 minuty), zakrapiamy sokiem z cytryny, do smaku, i odstawiamy z palnika, przekładamy do słoików. Cukiereczki można jeść od razu, lub bardziej pokruszyć i stosować jako różaną posypkę do deserów. To przepis wg. mojej Mamy, ona nigdy nie stosuje żadnych miar, ilości itp., wybaczcie nieprecyzyjność opisu, ale praktyka czyni mistrzem:).
No comments:
Post a Comment