Labels

11/06/2020

Kluseczki leniwe z burakiem - Quark And Beetroot Dumplings - Gnocchetti di formaggio spalmabile e barbabietola rossa

#SmakołykiAngeli #angelasdelicacies #leprelibatezzediangela

Polski
Wykonanie: Rozgnieść twaróg (ewentualnie serek sojowy, jak na fotografii) widelcem, zmieszać z jajkiem i niewielką ilością mąki oraz startym na tarce ugotowanym malutkim burakiem. Proporcje mniej więcej takie: na 250 g twarogu, 1 jajko. Mąki dodajemy tyle, by udało nam się wyrobić ciasto, z którego da się zrobić wałeczek. Jednakże, im więcej damy mąki, tym kluseczki (zwane tez kopytkami) będą twardsze. Z wałka odcinamy kluseczki, jak na zdjęciach i gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Podajemy z masłem podsmażonym z bułką tartą. Jak dla mnie, najlepsze są na słodko, z cukrem!

English
Method: Mash the quark cheese with a fork, mix it with an egg, a small grated beetroot and a small amount of flour. Normally I use 1 egg for 8.8 oz quark, then I add 1-3 table spoons all purpose flour to make a dough. Then I make a thin roll and cut off small dumplings as you can see in the photos below. Boil the dumplings in salted water for several minutes. Serve with butter fried with bread crumbs.

Italiano
Come si fa: Schiacciare il quark con una forchetta. Mescolatelo con un uovo, una piccola barbabietola rossa cotta e grattugiata ed un po' di farina. Di solito uso 1 uovo per 250 g di quark circa. La farina deve bastare per fare l'impasto, ma se ne mettiamo troppa, gli gnocchetti diventeranno troppo duri. Fare l'impasto e suddividerlo in più filoncini (come nella foto), tagliare gli gnocchetti e cuocerli nell'acqua salata per alcuni minuti. Servire con pan grattato soffritto con burro e zucchero.


Przepis znajduje się  w moich  poniższych akcjach kulinarnych:
"Mam smaka na buraka" 2020

2 comments: