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01/04/2014

Surówka z białej kapusty - White cabbage salad - Insalata di cavolo cappuccio

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies

Surówka przypomina nieco  irlandzką "coleslaw", ale moim zdaniem jest o wiele smaczniejsza :). Taką surówkę robi moja Mama.  The salad is similar to the Irish coleslaw, but in my opinion it's much taster :) It's my Mum's recipe. Questa insalata un po' assomiglia la irlandese coleslaw, ma a mio parere è più saporita :). E' la ricetta di mia Mamma.

Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/ Ingredienti
Ilość wg gustu/The quantity in accordance with your taste/La quantità - come vi piace di più
szatkowana kapusta/ chopped cabbage/ cavolo tagliato
starta marchew/ grated carrot/ carota grattugiata
starte jabłko/ grated apple/ mela grattugiata
pokrojona cebula/ chopped onion/ cipolla grattugiata
mielony kminek/ ground caraway seed/ cumino tedesco macinato
siekany suszony lub świeży koperek/ dry or fresh dill/ aneto secco o fresco
sól/ salt/ sale
majonez/ mayonnaise/ maionese
oliwa z oliwek/olive oil/ olio di oliva


Polish version
Wymieszać wszystkie składniki, w surówce ma być najwięcej kapusty, oczywiście (!), trochę marchewki, cebuli, minimum jedno jabłko, kilka łyżek majonezu i/lub oliwy z oliwek, dość sporo kminku, koperku do smaku. Podawać najlepiej z ziemniakami i mięsem, lun z kiełbaskami i chlebem... ale też z daniami jarskimi jest okay, np. z serami czy z rybą.

English version
Mix all the ingredients well together. It's important that you use more cabbage than other vegetables, a carrot, a small onion and at least one apple. I usually add quite a lot of caraway and a bit of dill as I love its flavour, up to 4 spoons of mayo and/or 1-2 spoons of olive oil; salt only when the mayo is not salted well. I suggest you should serve the salad with meat/fish and potatoes or some sausage or cheese and bread.

Italian version
Mischiare tutti gli ingredienti, è abbastanza importante che mettiamo più cavolo di tutto l'altro. Un po' di carota, cipolla, almeno 1 mela, qualche cucchiaio di maionese e/o olio di oliva, abbastanza tanto cumino ed aneto per insaporire l'insalata. Suggerisco l'insalata come un contorno da mangiare assieme con le patate, la carne o il pesce, oppure con il pane e qualche salsiccia.


Wiosenno-letnia wersja z zieloną cebulką

Spring-summer version with spring onions

La versione primaverile con le cipolline


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