Labels

06/05/2014

Makaron z porem i boczkiem - Pasta With Leeks And Bacon - Cavatelli Pugliesi con i porri e pancetta

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
250-300 g makaronu/ 250 g pasta/ 250 g di cavatelli Pugliesi o altro tipo di pasta
100 g boczku/ 100 g bacon/ 100 g di pancetta
1-2 pory/ 1-2 leeks/ 1-2 porri
kilka łyżek oliwy z oliwek/ 2-5 tbs olive oil/ olio di oliva
sól do smaku/ salt to taste/ sale
kminek do smaku/ cumin to taste/ cumino o timo

Polski
Wykonanie: Podsmażyć pokrojonego pora na oliwie na złoty kolor, jak cebulkę, posolić do smaku. Zmiksować mikserem/ blenderem na krem lub na pół krem (na zdjęciach pół krem). Osobno podsmażyć drobno pokrojonego boczku, wymieszać z kremem porowym i doprawić kminkiem lub inną dowolna przyprawą np. tymiankiem. Makaron (na zdjęciu cavatelli z Apulii (region w południowych Włoszech) ugotować al dente lub wg uznania i wymieszać z porami i boczkiem, można dodać łyżkę lub dwie oliwy z oliwek do smaku. Zobacz też: Por z ziemniakami i kiełbasą. 
English
Method: Fry delicately the chopped leek in oil and salt to taste. Blend it well to cream and add ground caraway seeds to taste. In a separate pan, fry chopped bacon and mix everything together (you can additionally add your favourite spice). Cook the pasta al dente and mix with the rest of the ingredients. Look also at my other recipe: Leeks Sausage And Potatoes.

Italiano
Come si fa: Rosolare i porri tagliati a dadini (come le cipolle) con un po' di olio d'oliva e poi miscelarli nel blender. In una pentola separata soffriggere la pancetta tagliata a dadini. Mischiare con i porri e insaporire con il sale ed i semi macinati di cumino o pepe. Far cuocere la pasta al dente e mettere tutto insieme delicatamente. Guarda anche la mia altra ricetta del contorno con i porri. 

Cavatelli Pugliesi
                          
Boczek kalabryjski z peperoncino/
 Bacon from Calabria with peperoncino/
Pancetta calabrese con peperoncino
 

No comments:

Post a Comment