#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki/Ingredients/Ingredienti
1. Biszkopt/Sponge cake/Pan di Spagna
6 jaj/ 6 eggs/ 6 uova
200 g mąki tortowej/ 200 g plain white flour/ 200 g di farina tipo 00
180 g cukru/ 180 g sugar/ 180 g di zucchero
szczypta soli/ a pinch of salt/ pizzico di sale
2. Masa/ Custard/ Crema
180 g mielonych orzechów (np. włoskich)/ 180 g nuts/ 180 g di noci
1/2 szklanki kaszy manny/ 1/2 cup semolina/ 1/2 tazza di semola
1/2 litra mleka/ 500 ml milk/ 500 ml di latte
1/2 szklanki cukru/ 1/2 cup sugar/ 1/2 tazza di zucchero
180 g masła/ 180 g butter/ 180 g di burro
opakowanie cukru waniliowego/ 2 teaspoons vanilla extract/ vaniglia
3. Polewa kakaowa/ Chocolate/ Cioccolato
1/2 szklanki mleka/ 1/2 cup milk/ 1/2 tazza di latte
130 g margaryny/ 130 g margarine/ 130 g di margarina
3-4 łyżki kakao/ 3-4 soup spoons cocoa/ 3-4 cucchiai di cacao
3/4 szklanki cukru/ 3/4 cup sugar/ 3/4 tazza di zucchero
4. Poncz/ Punch/ Punch
1/2 szklanki wody/ 1/2 cup water/ 1/2 tazza di acqua
kilka łyżek wódki/ 5-6 soup spoons vodka/ qualche cucchiaio di vodka
sok z 1 cytryny/ 1 lemon juice/ succo di limone
Polski
Wykonanie:
1. Upiec biszkopt (ubić białka na sztywno z solą, dodać cukier (też można dodać trochę soku z cytryny) i ubić ponownie, delikatnie łyżką dodać mąkę i żółtka, wymieszać) w formie tortowej w ok. 200 st., po wyjęciu zostawić do osuszenia i przekroić na połowę wzdłuż, by powstały 2 blaty ciasta.
2. Ciasto nasączyć ponczem (składniki ponczu, za wyjątkiem cytryny, zagotować, po ochłodzeniu dodać sok z cytryny).
3. Z kaszy manny przygotować budyń, tj. zagotować mleko razem z masłem i cukrem, do gotującego wsypać powolutku grysiku i mieszać bez przerwy aż do uzyskania budyniowej masy. Można ugotować mleko bez masła, a masło dodać do gotowego, jeszcze ciepłego budyniu, żeby nie straciło witamin. Do jeszcze gorącej masy dodać mielone orzechy i dokładnie wymieszać. Tak powstałą masą przełożyć 2 blaty biszkoptu.
4. Całe ciasto polać polewą (zagotować wszystkie składniki i odstawić na kilka minut). W cieście można zrobić wykałaczką dziurki, żeby masa lepiej wchłonęła do biszkoptu. Dobrze jest też je przełożyć powidłami śliwkowymi. Udekorować kawałkami orzechów. Smacznego!
English and Italian versions on request.........
No comments:
Post a Comment