Labels

23/02/2015

Keks z bakaliami - Dry fruit cake - La torta con la frutta secca

#SmakoykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies

Polish
Składniki:
6 jajek
pełna szklanka cukru
16 g cukru waniliowego
niepełna szklanka oleju z oliwek lub innego, wg gustu
2 pełne szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
bakalie (dość sporo): posiekane orzechy włoskie, skórka z pomarańczy biologicznej starta lub kandyzowana, siekane śliwki suszone, daktyle, figi i inne, plus łyżka mąki do oprószenia
(zamiast bakalii można wsypać posiekane świeże owoce)

Wykonanie:
Przy użyciu miksera, ubijamy jajka z cukrem, dodajemy olej, miksujemy ponownie, zmniejszamy obroty miksera, dodajemy mąkę z proszkiem, na koniec łyżką mąki oprószone bakalie. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C ok 40-60 minut, można w keksówce, ale nie jest to konieczne, wystarczy blacha z wysokimi brzegami. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Smakołyk!

English
Ingredients:
6 eggs
1 cup sugar
vanilla
1 cup olive oil
2 cups plain flour
1 1/2 teaspoon baking powder
dry fruit: sliced walnuts, organic orange peel or candied oranges, sliced dry plums, dates, figs etc
(instead of dry fruit it is possible to use fresh sliced fruit)

Directions:
You need to use your cooking mixer, beat the eggs with sugar and vanilla, when beaten add oil, mix the flour & baking powder and eventually the dry fruit iced with a spoonful of flour. Bake in 180 degrees C for about 40 - 60 minutes. Serve iced with icing sugar. Delicious....

Italian
Ingredienti:
6 uova
1 tazza di zuchero
1 bustina di vaniglina
1 tazza di olio 
2 tazze di farina 00
1 1/2 di cucchiaino di lievito
frutta secca a piacere: uvetta, scorza d'arancia candita, noci, datteri, fichi, mandorle...

Come si fa:
Sbattere gli albumi con lo zucchero e vaniglia, poi aggiungere l'olio, amalgamare con la farina, lievito e la frutta secca (mischiata con 1 cucchiaio di farina). Cuocere la torta nel forno caldo di 180 gradi per circa 40-60 minuti. La torta ancora calda si decora con lo zucchero a velo.


No comments:

Post a Comment