#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti1. Farinata
250 g mąki z ciecierzycy/ 250 g chickpea flour/ 250 g di farina di ceci
700 ml wody/ 700 ml water/ 700 ml di acqua
sól i pieprz do smaku/ salt and paper to taste/ sale e pepe
oliwa z oliwek na blachę/ olive oil/ olio di oliva
gałązka rozmarynu/ a spring of rosemary/ un rametto di rosmarino
2. Dodatek/ Seasonong/Condimento
1 nieduża cebula/ 1 small onion/ 1 cipolla piccola
małe surowe rybki jak np. aterynki/ fresh small fish such as big-scale sand smelt/ latterini freschi o fritti
Wykonanie:
1. Farinata/Cecina
Najlepiej przygotować farinatę wieczór przed pieczeniem, by zostawić ja na noc do powiększenia objętości.
Wymieszać mąkę z wodą, dodając na początku małą ilość wody, by nie powstały grudki, doprawić solą i pieprzem i odstawić na noc (tak sugerują Liguryjczycy, którzy farinatę wymyślili, w wielu przepisach można znaleźć krótszy okres "leżakowania" mikstury, ale nie polecam). Dodać gałązkę rozmarynu.
Nazajutrz pieczemy farinatę. Natłuszczamy blachę obficie oliwą, gdyż mąka z ciecierzycy wchłania oliwę bardzo mocno. Skubiemy gałązkę, wrzucamy igiełki do ciasta lub usuwamy w całości, dodajemy 2 łyżki oliwy, mieszamy i wlewamy ciasto na blachę. Możemy upiec farinatę zwykłą, już na takim etapie, w piekarniku nagrzanym do 200° C przez ok 15-20 minut, albo nałożyć na nią dodatki, jak na pizzę i dopiero wtedy upiec. Najlepiej piec na blaszkach tzw. teflonowych, inaczej przywiera. Nie stosujemy papieru do pieczenia, który może się namoczyć i rozerwać.
2. Dodatek
Cebulę pokroić na krążki. Ułożyć na placku razem z rybkami i ew. kawałkami sera żółtego.
Italiano
Come si fa:
1. Farinata/Cecina
Stemperare la farina di ceci in acqua in modo da formare una pastella liquida. Mescolare in modo che non si formino grumi. Aggiungere sale e pepe a piacere ed un rametto di rosmarino e lasciare riposare per tutta la notte.
Rimuovere il rosmarino (volendo si possono lasciare le foglie) ed aggiungere 2 cucchiai d'olio, mescolando il tutto.
Versare in una teglia piana uno strato di un centimetro ricoperta d'olio, decorare con il condimento e cuocere per 15-20 minuti circa nel forno già caldo a circa 200 °C.
2. Condimento
Tagliare la cipolla ad anelli. Decorare la farinata con la cipolla, i latterini ad a piacere pezzi di scamorza o altro formaggio.
English version on request (fill in the contact form).
No comments:
Post a Comment