Labels

30/11/2015

Ciasto ryżowe z wanilią - Rice and Vanilla Cake - Crostata di riso cremosa alla vaniglia

Smakołyki Angeli na Facebooku

Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/ Ingredienti

Ciasto kruche/ Shortcrust pastry/ Pasta frolla

500 g mąki/ 17.5 oz plain white flour/ 500 g di farina
250 g masła /8.8 oz butter/ 250 g di burro
100 g cukru pudru/ 3.5 oz powdered sugar/ 100 g di zucchero a velo
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia/ 1/2 ts baking powder/ 1/2 di cucchiaino di lievito per i dolci

Ryżowe wypełnienie/ Rice filling/ Ripieno cremoso 
750 ml mleka750 ml milk/ 750 ml di latte
200 g ryżu/ 7 oz rice/ 200 g di riso
130 g cukru/ 4.5 oz sugar/ 130 g di zucchero
4 jajka/ 4 eggs/ 4 uova
125 g słodkiej śmietany/ 4.4 oz cream/ 125 g di panna
cukier waniliowy z prawdziwej wanilii lub wanilia/ vanilla extract/ vaniglia


Polski
Wykonanie:
Zagnieść ciasto kruche. Odstawić do schłodzenia w lodówce,  rozwałkować i włożyć do przygotowanej formy prostokątnej lub na blachę. Ciasto podpiec w 180°C przez ok. 15 minut. Lekko ostudzone ciasto można ewentualnie posmarować powidłami morelowymi.

Mleko zagotować, z dodatkiem soli, wsypać ryż i gotować pod przykryciem, aż ryż wchłonie mleko i będzie miękki (jeśli trzeba dolać mleka).

Ubić pianę z białek na sztywno. Śmietanę również ubić. Mikserem wymieszać ryż, z masłem, cukrem, żółtkami, śmietaną i wanilią. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód.

Upiec w 180°C przez ok 40 minut. Ciastom posypać cukrem pudrem.


English
Method:
Knead a dough. Leave it to cool for a while in the fridge. Then roll it out and place on a baking sheet and bake for about 15 minutes at 350° C/400° F. You can spread apricot jam over it (if you like).

Make boil the milk with a pinch of salt, add the rice and cook until the rice becomes soft.

Beat the egg whites. Separately beat the cream with butter and stir it with egg yolks, sugar, rice and vanilla. In the end add the beaten egg whites and stir everything delicately.  Place the rice creamy layer onto the baked pastry.

Bake at 375° F for about 40 minutes. Decorate with icing sugar.


Italian
Come si fa:
Fare l'impasto. Lasciare a riposare in frigo e poi stendere e mettere nella tortiera grande e rettangolare. Cuocere a 180 gradi per circa 15 minuti. A piacere si può spalmare sull'impasto cotto un po' di marmellata alle albicocche.

Sbattere gli albumi. Sbattere anche la panna poi aggiungere il burro, lo zucchero, i tuorli, il riso, la vaniglia, frullare bene e alla fine aggiungere delicatamente gli albumi sbattuti. Mettere sull'impasto già cotto.

Cuocere a 180 gradi per circa 40 minuti. Decorare con lo zucchero a velo.

 
 

Źródło:/Source:/La ricetta originale:
Sól i Pieprz,  czerwiec 6/98, p. 59.

No comments:

Post a Comment