#SmakoykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki/Ingredients/ Ingredienti
Ciasto kruche/ Pastry/ L'impasto
300 g mąki/ 10.4 oz plain white flour/ 300 g di farina
150 g masła /5 oz butter/ 150 g di burro
100 g cukru pudru/ 3.5 oz powdered sugar/ 100 g di zucchero a velo
2 żółtka/ 2 yolks/ 2 tuorli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia/ 1/2 ts baking powder/ 1/2 di cucchiaino di lievito per i dolci
Serowe wypełnienie/ Filling/ Ripieno
1 kg twarogu/ 35 oz ground quark cheese/ 1 chilo di formaggio quark macinato
200 g cukru/ 7 oz sugar/ 200 g di zucchero
2-3 jajka/ 2-3 eggs/ 2-3 uova
50-60 g masła/ 1.8 oz butter/ 50-60 g di burro
60 g mąki ziemniaczanej/ 2 oz potato flour/ 60 g di fecola di patate
starta skórka i sok z 1 cytryny/ organic grated lemon peel and juice/ scorza grattugiata e succo di 1 limone
Polski
Wykonanie: Zagnieść
ciasto kruche. Odstawić do schłodzenia w lodówce, rozwałkować i włożyć
do przygotowanej formy prostokątnej lub na blachę. Ciasto można podpiec w 200°C przez ok. 10 minut, ale nie trzeba, gdy ser nie jest zbyt mokry (ja nie podpiekałam i wyszło świetne). Ubić
pianę z białek na sztywno i odstawić. Wymieszać dobrze ser (zmielony) z
resztą składników (cukier można zastąpić miodem - sernik jest wtedy
dużo lepszy, ale ilość miodu według uznania), na koniec delikatnie z
pianą z białek. Wyłożyć na podpieczony spód. Upiec w
190° przez ok 50-60 minut. Sernik można udekorować.
Polewa: 6 łyżek cukru pudru podgrzać z 100 g masła, 2-3 łyżkami kakao, można dodać też jedno jajko, doprowadzić do zgęstnienia i gorącą polewą zalać jeszcze ciepły placek serowy.
English
Method:
Knead
a dough. Leave it to cool for a while in the fridge. Then roll it out
and place on a baking sheet and bake for about 10 minutes at 200° C/400° F. Beat
the egg whites. Stir the cheese with the rest of the ingredients (you
can use bee honey instead of sugar), in the end add the beaten egg
whites delicately. Place the cheese layer onto the baked pastry. Bake at 190° C/ 375° F for about 50-60 minutes. Decorate with dark chocolate.
Italiano
Come si fa: Fare
l'impasto. Lasciare a riposare in frigo e poi stendere e mettere nella
tortiera grande e rotonda. Cuocere a 200 gradi per circa 10 minuti. Sbattere
gli albumi. Mettere tutti gli altri ingredienti insieme (si può usare
il miele invece dello zucchero), mischiare delicatamente con gli albumi
sbattuti. Mettere sull'impasto già cotto. Cuocere a 190 gradi per circa 50-60 minuti. Decorare con il cioccolato fondente.
No comments:
Post a Comment