Labels

07/11/2015

Jogurtnik czyli torcik z jogurtów greckich - Greek yogurt cake - Torta allo yogurt greco

Smakołyki Angeli na Facebooku

Na podstawie pomysłu mojej koleżanki Wioli z blogu Passion of Cooking
Grazie alla ricetta della mia amica Wiola del blog Passion of Cooking
  Basing on my blogmate,Wiola, from Passion of Cooking

Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/ Ingredienti

Ciasto kruche/ Pastry/ L'impasto

1.5 szklanki mąki/ 1.5 cup plain white flour/ 1.5 di tazza di farina
125 g masła /4.5 oz butter/ 1250 g di burro
1/2 szklanki cukru/ 1.5 cup sugar/ 1/2 di tazzza di zucchero
2 żółtka/ 1 yolks/ 2 tuorli
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia/ 1/2 ts baking powder/ 1/2 di cucchiaino di lievito per i dolci

Serowe wypełnienie/ Filling/ Ripieno
600 g jogurtu greckiego lub 400 g jogurtu greckiego i 200 g ricotty/ 21 oz Greek yogurt or 14 oz Greek yogurt and 7 oz ricotta cheese/ 600 g di yogurt greco o 400 g di yogurt greco e 200 g di ricotta
ok. 3/4 szklanki cukru/ 3/4 cup sugar/ 3/4 di tazza di zucchero
3 bialka/3 egg whites/ 3 albumi
1 żółtko/ 1 egg yolk/ 1 tuorlo 
40 g mąki ziemniaczanej lub 1 budyń z prawdziwą wanilią/ 1.5 oz potato flour/ 40 g di fecola di patate
prawdziwa wanilia/ vanilla extract/ vaniglia

Polski
Wykonanie:
Zagnieść ciasto kruche. Odstawić do schłodzenia w lodówce,  rozwałkować i włożyć do przygotowanej małej tortownicy. Ciasto można podpiec w 200°C przez ok. 10 minut, ale nie trzeba (ja nie podpiekałam i wyszło świetne).

Ubić pianę z białek na sztywno i odstawić. Wymieszać dobrze jogurty (ew. jogurty z ricottą, na zdjeciach) z resztą składników (cukier można zastąpić miodem - torcik jest wtedy dużo lepszy, ale ilość miodu według uznania), na koniec delikatnie z pianą z białek. Wyłożyć na podpieczony (lub nie) spód.

Upiec w 180 - 190° przez ok 50-60 minut.

English
Method:
Knead a dough. Leave it to cool for a while in the fridge. Then roll it out and place on a baking sheet and bake for about 10 minutes at 200° C/400° F.

Beat the egg whites. Stir the yogurt or yogurt with ricotta cheese with the rest of the ingredients (you can use bee honey instead of sugar), in the end add the beaten egg whites delicately. Place the yogurt/ yogurt and cheese layer onto the baked pastry.

Bake at 190° C/ 375° F for about 50-60 minutes.

Italian
Come si fa:
Fare l'impasto. Lasciare a riposare in frigo e poi stendere e mettere nella tortiera grande e rotonda. Cuocere a 200 gradi per circa 10 minuti.

Sbattere gli albumi. Mettere tutti gli altri ingredienti insieme (si può usare il miele invece dello zucchero), mischiare delicatamente con gli albumi sbattuti. Mettere sull'impasto già cotto.

Cuocere a  180-190 gradi per circa 50-60 minuti.

 
 

No comments:

Post a Comment