#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
100 g ugotowanej fasoli cannellini / 4 oz cooked cannellini beans/ 100 g di cannellini lessati
2-3 łyżki bułki tartej/ 2-3 tbs bread crumbs/ 2-3 cucchiai di pane grattugiato
1 cebula/ onion, cipolla
seler naciowy/ celery/ costola di sedano
szczypta kurkumy/ a pinch of curcuma/ un pizzico di curcuma
majeranek/ marjoram/ maggiorana
4 łyżki oliwy/ 4 tbs olive oil/ 4 cucchiai di olio di oliva
sól do smaku/ salt to taste/ sale a piacere
+
posypka*/ herbs/ spezie
zielona pietruszka/ parsley/ prezzemolo
Wykonanie: Bułkę tartą zrumienić na oliwie/oleju (ewentualnie maśle). Cebulę z selerem naciowym pokroić na drobno i zrumienić na oliwie/oleju, dodać trochę wody i poddusić pod przykryciem. Zmiksować np. blenderem ugotowaną fasolę z resztą składników. Podawać jako dodatek do kanapek, sos do makaronu czy kaszy.
English
Method: Brown the bread crumbs delicately in oil. Dice finely the onion with celery, fry them in oil over medium heat until the onions are translucent. Blend the beans with all the other ingredients. Serve with sandwiches, pasta or kasha.
Italiano
Come si fa: Rosolare il pan grattugiato con un filo d'olio. Tagliare a pezzi fini anche la cipolla ed un piccolo pezzo del sedano e soffriggere con un po' di olio di oliva. Frullare il tutto. Servire come il condimento per i panini, la pasta o tanti tipi di kasha.
Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:
No comments:
Post a Comment