#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Wykonanie: Najlepiej zrobić taką sól aromatyzowaną, mandarynkową z mandarynek organicznych (inaczej trzeba je bardzo, ale to bardzo dobrze wyszorować). Pierw należy zdjąć skórki z mandarynek i wysuszyć. Wysuszone utłuc z grubsza w moździerzu, następnie uprażyć delikatnie w piekarniku (temp. 60°C) przez ok. godzinę, po czym zmielić i wymieszać z solą, ewentualnie zmielić razem z solą (wtedy możemy użyć sól grubszą) w proporcjach: 70 % soli, 30 % mielonej skórki mandarynkowej. Taką aromatyzowaną sól używam do wszystkich potraw, przechowywana w słoiku, w ciemnym miejscu, służy mi cały rok!
English
Wykonanie: First you need to dry organic mandarin peels, then toast them lightly in the oven (140°F) for at least an hour. Then grind and mix them with salt using the following proportions: 70 % salt and 30 % mandarin dried and ground peel. You can use this aromatised salt with any dish you cook. You need to keep it in a closed jar, far away from sun rays, for at least a year!
Italiano
Come si fa: Mia suocera di solito usa le bucce degli ultimi mandarini dell'anno, ma si può utilizzare anche i mandarini di prima. Essiccare le bucce di mandarino e tostate leggermente in forno a 60°C per una oretta, poi spezzettarle e polverizzarle con un macinino elettrico per poter amalgamare la polvere di mandarino con il sale. La percentuale di prodotto è composta dal 70% si sale ed il 30 % di buccia. Il sale aromatizzato in questo modo va usato per cucinare tutti i piatti e va consumato entro un anno, ma va conservato in vasetto asciutto al riparo dalla luce.
Źródło:/Source:/La ricetta originale:
Gli agrumi in tavola, Carmelo Chiaramonte, coop.fi, 2017, p. 35
No comments:
Post a Comment