#SmakoykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Polski:
Wykonanie: Umyte i obrane kiwi, kroimy na małe kawałki. Dodajemy niewielką ilość cukru, tylko, by regulować kwasowość (ew. bez cukru) i smażymy na wolnym ogniu przez kilka minut. Następnie błyskawicznie blendujemy (na dosłownie kilka obrotów), tak, żeby pesteczki się nie zmiksowały i ponownie smażymy przez kilka minut do utworzenia swoistego musu. Wlać do słoików (jeśli chcemy przechować na zimę, pasteryzować), przechowywać w lodówce i spożyć w najbliższym czasie. Włosi jedzą ją wraz serem np. pecorino (owczym) jako aperitivo (przystawkę).
English:
English:
Method: Wash and the kiwi fruit, then chop them. Make boil for about 3-4 minutes, then blend everything very quickly, so that the kiwi seeds will not crack and make it boil again for 1-3 minutes. Place the jam into clean jars and conserve them in the fridge. If you need to keep them longer, pasteurize the jars.
Italiano:
Come si fa: Lavare e pelare i kiwi, tagliare a dadini e friggere delicatamente finché non uscirà il succo. Passare velocemente con il blender e di nuovo mettere sul fuoco per qualche minuto. Versare la confettura ancora calda nei barattoli e conservare in frigo o sterilizzare.
Przepis bierze udział w poniższej włoskiej akcji kulinarnej:
No comments:
Post a Comment