#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki/Ingredients/Ingredienti
100 g mąki razowej/ 3.5 oz wholemeal flour/ 100 g di farina integrale
100 g mąki białej/ 3.5 oz white plain flour/ 100 g di farina bianca
75 g mąki ziemniaczanej/ 2.6 oz potato starch/ 75 g di fecola di patate
300 g bananów/ 10.5 oz bananas/ 300 g di banane
100 g mąki białej/ 3.5 oz white plain flour/ 100 g di farina bianca
75 g mąki ziemniaczanej/ 2.6 oz potato starch/ 75 g di fecola di patate
300 g bananów/ 10.5 oz bananas/ 300 g di banane
200 g miękkiego masła /7 oz butter/ 200 g di burro morbido
3 jajka/ 3 eggs/ 3 uova
1 łyżeczka sody do pieczenia/ 1 ts baking soda/ 1 di cucchiaino di bicarbonato di soda
50 ml mleka/ 50 ml milk/ 50 ml di latte
50 ml mleka/ 50 ml milk/ 50 ml di latte
1 pełna łyżeczka cynamonu/ 1 full ts cinnamon/ 1 cucchiaino raso di cannella
skórka starta z cytryny/ 1 lemon grated peel/ scorza di un limone
szczypta soli/ a pinch of salt/ un pizzico di sale
szczypta soli/ a pinch of salt/ un pizzico di sale
Polski
Wykonanie: Sodę rozpuścić w mleku, zmiksować z bananami (pokrojonymi na małe kawałki). Ubić masło z cukrem, dodać skórkę z cytryny, cynamon, sól i po jednym jajku, dalej ubijając. Dodać mąki i banany, dobrze wymieszać mikserem na niskich obrotach.
Wlać do wyłożonej papierem do papierowych foremek (ciasto rośnie, więc najlepiej wypełnić tylko 1/3 foremki). Każdą babeczkę udekorować czereśnią lub wisienką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 20 minut.
English
Method: Melt the soda with milk and beat it with bananas. Separately beat butter well with sugar. Add the flours and the bananas, still beating add one egg at a time, then grated lemon peel, salt and cinnamon.
Pour batter into cupcake paper forms and place a cherry or sweet cherry on the top. Bake at 350° F for about 20 minutes.
Italiano
Come si fa: Sciogliere il bicarbonato con il latte e frullare con le banane tagliate a pezzi. Montare a crema il burro con lo zucchero, aggiungere la scorza di limone, la cannella, il sale ed un uovo alla volta. Amalgamare le farine e le banane frullate. Mettere tutto insieme.
No comments:
Post a Comment