Labels

17/06/2017

Ciasto z mąki kokosowej z owocami i konfiturą - Coconut Flour Fruit Cake - Torta alla farina di cocco con la frutta

#SmakoykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
2 szklanki mąki kokosowej/ 2 cups coconut flour/ 2 tazze di farina di cocco (fina)
2 łyżki mąki ziemniaczanej/ 2 tbs potato starch/ 2 cucchiai di fecola di patate
1 szklanka oleju / 1 cup olive oil/ 1 tazza di olio di'oliva
1 łyżka wody/ 1 tbs water/ 1 cucchiaio di acqua
10 jajek/ 10 eggs/ 10 uova
1/2 szklanki cukru/ 1/2 cup sugar/ 1/2 di tazza di zucchero
4 łyżki miodu/ 4 łyżki miodu/ 4 cucchiai di miele
60 ml mleka/ 60 ml milk/ 60 ml di latte
1 łyżeczka sody do pieczenia/ 1 ts baking soda/ 1 cucchiaino di bicarbonato di sodio
owoce/fruit/ frutta

Polski:
Wykonanie: Ubić jajka z miodem i cukrem z dodatkiem wody na gęsta masę. Dosypać mąki z oliwą i sodą rozpuszczoną w mleku. Dokończyć ubijanie, na mniejszych obrotach. 

Wlać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (moja blacha: 37/29 cm), owoce: połówki morel, truskawki, czereśnie karmelizowane (jak na zdjęciach) lub inne takie jak maliny, jagody, porzeczki itp., ułożyć na cieście. Przestrzeń między owocami wypełnić konfiturą: na zdjęciach jest to konfitura z moreli, dżem z moreli i marmolada figowa. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 40 minut. Posypać cukrem pudrem.

English
Method: Beat the eggs well with sugar, honey and water. Add the flour mixed with the starch and baking soda solved with milk, still beating pour the olive oil.

Pour batter into a cake mold of 37/29 cm (greased and sprinkled with bread crumbs) cover with fruit: apricot or peach halves, strawberries, cherries raspberries, blackberries, currants ... and spread the blank spaces with jam. Bake at 350° F for about 40 minutes. Sprinkle with confectioners sugar over the top.

Italiano
Come si fa: Montare a spuma le uova con lo zucchero, il miele e l'acqua. Mescolare le farine ed il latte con il bicarbonato. Mettere tutto insieme delicatamente (si può montare ancora, ma lentamente), alla fine aggiungere l'olio.  

Versare l'impasto in una teglia di 37/29 cm (unta e spruzzata con un po' di pan grattugiato), mettere sopra delle albicocche o nocipesche, fragole, ciliege (vanno bene anche i lamponi, le more...). Spalmare gli spazi vuoti con qualche marmellata. Infornare in forno preriscaldato a 180° per circa 40 minuti o finché l'interno risulterà asciutto (fate la prova con uno stuzzicadenti). Decorare con zucchero a velo.


Przepis bierze udział w poniższej kokosowej akcji kulinarnej:

Słodkości z mąki kokosowej

No comments:

Post a Comment