Labels

Lunch (241) Pranzo (237) Obiad (230) Cena (202) Cakes (166) Ciasta (164) Tea cakes (164) Torte (160) Ciastka (157) Dolcetti (153) Supper (147) Kolacja (123) Cookies (122) Dolci (122) Desery (114) Desserts (114) Pieczywo (72) Pane (69) Bread (68) Śniadania (47) Side dishes (41) Dodatki (38) Drinks (38) Bevande (37) Napoje (37) Insalate (33) Salads (33) Sałatki (33) Breakfasts (32) Antipasti (31) Akcje kulinarne (30) Contorni (30) Przystawki (28) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Preserves (24) Przetwory (24) Pancakes (23) Starters (23) Le crepes (22) Naleśniki (22) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Marmellate (13) Confetture (11) Konkurs (10) Biscotti salati (5) Colazioni (4) Gardiniere (4) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

31/08/2017

Babka czekoladowa z gruszką - Chocolate & Pear Bundt Cake - Ciambellone cioccolato e pere

#SmakoykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
110 g mąki (np. orkiszowej)/ 3.8 oz wholemeal spelt flour/ 110 g di farina di farro spelta
40 g gorzkiego kakao/ 1.5 oz cocoa/ 40 g di cacao amaro
100 g masła / 3.5 oz butter/ 100 g di burro
3 jajka/ 3 eggs/ 3 uova
100 g cukru trzcinowego/ 3.5 oz cane sugar/ 100 g di zucchero di canna
1 duża gruszka/ 1 big pear/ 1 pera abate
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di  cremor tartaro

Polski:
Wykonanie: Do miski wsypać cukier, dodać miękkie lub rozpuszczone masło i ubić. Stopniowo dodawać jajka, kakao, mąkę i proszek, ciągle ubijając. Obrać i pokroić w kostkę gruszkę, dodać do ciasta i dobrze wymieszać. Wlać do formy babkowej, piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 40 minut. Posypać cukrem pudrem.

English
Method:  Whip melted butter with sugar in a bowl. Gradually add  the eggs, cocoa, flour and baking powder continuing the whipping procedure. Peel anch chop the pear and incorporate it into batter. Pour batter into a cake mold (greased and sprinkled with bread crumbs).  Bake at 350° F for about 40 minutes. Sprinkle with confectioners sugar over the top.

Italiano
Come si fa: In una ciotola fondete il burro a bagnomaria insieme allo zucchero. Aggiungete le uova e sbattete leggermente, successivamente aggiungete il cacao e la farina con il lievito. Sbucciate la pera, privatela del torsolo, tagliatela a pezzettini ed incorporatela all'impasto. Versare l'impasto in una teglia per ciambellone (unta e spruzzata con un po' di pan grattugiato). Infornare in forno preriscaldato a 180° C per circa 40 minuti o finché l'interno risulterà asciutto (fate la prova con uno stuzzicadenti). Decorare con zucchero a velo.

No comments:

Post a comment