Labels

03/10/2017

Słona tarta (placek) z dynią z Reggio Emilia (Erbazzone di zucca) - Italian Pumpkin Tart - Erbazzone di zucca

#SmakoykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
350 g mąki orkiszowej/ 12 oz spelt flour/ 350 g di farina di farro
4 łyżki oliwy/ 4 tbs olive oil/ 4 cucchiai di olio d'oliva
sól i pieprz do smaku/ salt and pepper to taste/ sale e pepe a piacere
ciepła woda (tyle, ile trzeba)/ lukewarm water/ acqua tiepida q.b.

Wypełnienie/Filling/ Farcita:
500 g dyni/ 17.5 oz pumpkin/ 500 g di zucca
50-100 g wędzonego boczku/ 2-3.5 oz smoked bacon/ 50-100 g di pancetta affumicata
150 g parmezanu/ 5 oz parmesan cheese/ 150 g di parmigiano reggiano
sól i pieprz do smaku/ salt and pepper to taste/ sale e pepe a piacere
gałka muszkatołowa/ ground nutmeg/ noce moscata
wywar z warzyw lub rosół/ broth/ brodo vegetale o di carne

Polski
Wykonanie: Wyrobić ciasto kruche z podanych wyżej składników (wody dolewamy ile wchłonie mąka) i schłodzić mocno w lodówce. W międzyczasie gotujemy w rosole dynię pokrojoną na kawałki, blendujemy i mieszamy z parmezanem. Boczek kroimy na małe kawałki i podsmażamy na patelni, mieszamy z dynią. Boczek można też zblendować razem z dynią. Kruche ciasto wyjmujemy z lodówki, cienko wałkujemy wylepiamy nim dno foremki, nakłuwamy widelcem, nakładamy dynię (jeśli jest za mokra, można posypać wierzch bułką tartą), przykrywamy pozostałym, rozwałkowanym, ciastem. Pędzlujemy wierzch ciasta oliwą. Pieczemy w  piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 30 minut. Czekamy aż ciasto ostygnie, dopiero wówczas nadaje się do krojenia.

Przepis na erbazzone z dynią skatalogowałam na moim blogu: Lokalne smakołyki, zapraszam!

English
Method: Make a dough (add as much water as you need) and cool it down in the fridge for about 1-3 hours. In the meantime, chop the pumpkin and boil it in the broth. Fry the chopped bacon and mix it with cooked pumpkin, add the parmesan cheese and blend everything well. Roll out the dough and place it onto the baking tin, spread the pumpkin filling over the top and cover with the remaining rolled out dough. Brush with olive oil and bake at 390°F for about 30 minutes. Cool before cutting into pieces.

Italiano:
Come si fa: Lavorare l'impasto bene e lasciarlo in frigo per almeno mezzora. Nel frattempo far cuocere la zucca nel brodo. Far soffriggere la pancetta e poi passare con il blender sia la pancetta che la zucca e parmigiano reggiano. Dividere l'impasto in due parti, stendere ciascuna e foderare una teglia rettangolare con la prima parte. Riempire con la farcita di zucca e coprire con la seconda parte stesa. Punzecchiare la superficie con una forchetta e poi spennellare con un po' d'olio d'oliva. Far cuocere nel forno già caldo a 200°C per circa 30 minuti. Tagliare l'Erbazzone dopo qualche tempo, non quando è ancora bollente. 

Piazza Fontanesi  (Reggio Emilia, Italia)
Źródło przepisu:/Recipe source:/La ricetta originale:

Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:

No comments:

Post a Comment