#SmakoykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti100-200 g fasolki (opcjonalnie)/ 3.5-7 oz cooked beans/ 100-200 g di fagioli cannellini cotti
100-200 g gałązek toskańskiej kapusty (jarmużu)/ 3.5-7 oz Tuscan kale/ 100-200 di cavolo nero
100-200 g buraka szpinakowego/ 3.5-7 oz mangold/ 100-200 g di bietola
100-200 g kapusty włoskiej/ 3.5-7 oz Savoy cabbage/ 100-200 g di cavolo verza
1-2 liście czerwonej kapusty/ 1-2 red cabbage leaves/ 1-2 foglie di cavolo rosso
1-2 liście czerwonej kapusty/ 1-2 red cabbage leaves/ 1-2 foglie di cavolo rosso
50-100 g dyni/ 2-3.5 oz pumpkin/ 50-100 g di zucca
por/ leek/porro
1-2 ziemniaki/ 1-2 potatoes/ 1-2 patate
1-2 marchewki/ 1-2 carrots/ 1-2 carote
1 seler naciowy/ 1 celery/ 1 sedano
1 mała cukinia/ 1 zucchini/ 1 zucchina
kawałek pora/ a small piece of leek/ un pezzo di porro
1 cebula/ 1 onion/ 1 cipolla
sól i pieprz do smaku/ salt & pepper to taste/ sale e pepe a piacere
Polski
Wykonanie: W polskich warunkach, liście buraka szpinakowego i toskańskiej kapusty możemy zastąpić liśćmi białej i włoskiej kapusty, jarmużem lub botwinką. Fasolę zmoczyć najlepiej 24 godziny przed planowanym gotowaniem zupy, ewentualnie uprzedniego wieczora, zalewając wrzątkiem. Zamiast fasoli można dodać więcej ziemniaków. Do mieszkanki warzywnej (wszystkie warzywa pokroić) można też dodać pokrojone, obrany ze skórki pomidor. Warzywa wrzucić na gotującą się wodę i doprowadzić do ich ugotowania. Cebulkę usmażyć na oliwie, wrzucić do zupy razem z fasolą. Dodać sól oraz pieprz do smaku. (Kto lubi zupy na mięsie, może ugotować tę zupę na skrzydełku z kurczaka).
Zupę z Pistoi skatalogowałam w moim blogu - katalogu przepisów kulinarnych miast i wsi z Polski i świata, mianowicie w Lokalnych smakołykach, do odwiedzenia których Was również zapraszam!
Zupę z Pistoi skatalogowałam w moim blogu - katalogu przepisów kulinarnych miast i wsi z Polski i świata, mianowicie w Lokalnych smakołykach, do odwiedzenia których Was również zapraszam!
English
Method: Chop all the vegetables and make them boil in boiling water. Add fried onion and cooked beans when the vegetables are soft and ready. Add salt and pepper to taste.
Italiano
No comments:
Post a Comment