Labels

16/05/2018

Flądra w czosnku i oregano - Pan-roasted Flounder With Oregano and Garlic - Filetti di platessa aromatizzati aglio e origano

#SmakoykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients:
flądra (np. filet) lub inna ryba/ flounder or other fish/ platessa (filetto) oppure altro pesce
oregano (lebiodka pospolita) suszone lub świeże/ fresh or dried oregano/ origano fresco o secco
ząbek czosnku/ garlic clove/ spicchio d'aglio
oliwa z oliwek lub inny olej/ olive oil/ olio d'oliva
kilka marchewek/ 3-4 carrots/ 3-4 carote
1 dymka/ 1 spring onion/ 1 cipollotto
sól do smaku/ salt to taste/ sale a piacere
+ gotowane ziemniaki/ cooked potatoes/ patate lesse

Polski
Wykonanie: Marchewki (u mnie pomarańczowe i fioletowe) umyć, oskrobać i pokroić w krążki, również w krążki pokroić dymkę, poddusić pod przykryciem, na oliwie wymieszanej z odrobiną wody. Doprawić solą i oregano, doprowadzić do miękkości, wyjąć z patelni (można je wymieszać z ugotowanymi wcześniej ziemniakami). Na tej samej patelni usmażyć (krótko) wymytą i osuszoną rybę, posoloną i wysmarowaną rozgniecionym czosnkiem, zmieszanym z odrobiną oliwy, posypaną oregano (ewentualnie majerankiem mającym podobne właściwości - im zioła są świeższe, tym lepiej, przyjęło się podawać rybę z tymiankiem, chciałam Wam, tym razem, do smażonej ryby zaproponować oregano, ze względu na jego właściwości wspomagające trawienie, antybakteryjne i odtruwające organizm). Rybę podawać z duszoną marchwią (ew. wymieszaną z ugotowanymi na parze ziemniakami).

English
Method: Peel and slice the carrots with the spring onion and stew them with little oil with salt and a pinch of oregano. Salt the plaice and brush it with pressed garlic with olive oil (you can use the same oil that has remained after cooking the carrots), then cover it with fresh or dried origano and fry it in oil over the medium heat until soft. Serve it with stewed carrots mixed with cooked potatoes.
Italiano
Come si fa: Lavare e pulire le carote ed il cipollotto, tagliarle a rondelle ed rosolare con olio ed un po d'acqua, insaporire con il sale ed origano. Togliere le carote e cipolle dalla padella e mescolarle  con le patate lesse. Lavare i filetti, mettere sale e aglio schiacciato su tutta la superficie dei filetti, dare un giro d'olio e qualche pizzico di origano fresco oppure secco. Far cuocere la platessa in olio della cottura delle carote nel fuoco basso e servire con un insalata di patate e carote lesse.


Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:

No comments:

Post a Comment