Labels

07/05/2018

Ciasto z ricottą, morwami i posypką - Mulberry Crumble Cake With Ricotta - Torta ricotta, more di gelsi e crumble

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:

Ciasto kruche/ Shortcrust pastry/ Pasta frolla
250 g mąki/ 9 oz all purpose flour/ 250 g di farina
100 g cukru / 3.5 oz sugar/ 100 g di zucchero a velo
100 g masła lub oliwy/ 3.5 oz butter or olive oil/ 100 g di burro oppure olio d'oliva
2 jajka/ 1 eggs/ 1 uova
skórka starta z cytryny/ lemon grated peel/ scorza grattugiata di 1 limone
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia/ 1/2 ts baking powder/ 1/2 di cucchiaino di lievito per i dolci

Krem ricottowy/ Ricotta cream/ Crema alla ricotta
300 g ricotty/ 10.5 oz ricotta/ 300 g di ricotta
ok 100 g ugotowanego budyniu z wanilią/ 3.5 oz ready vanilla custard/ 100 g di budino alla vaniglia
+
150 g owoców morwy/ 5 oz mulberries/ 150 g di more di gelsi
sok z cytryny/ lemon juice/ succo di limone

Kruszonka (posypka)/ Crumble/ Crumble
100 g mąki/ 3.5 oz all purpose flour/ 100 g di farina 00
50 g oliwy lub masła/ 1.8 oz olive oil or butter/ 50 g di olio d'oliva o burro
50 g cukru / 1.8 oz sugar/ 50 g di zucchero a velo
szczypta cynamonu/ a pinch of cinnamon/ un pizzico di cannella

Polski
Wykonanie: Zagnieść ciasto kruche (jeśli trzeba, dodać trochę mąki) wraz ze skórką z cytryny i pomarańczy (uwaga: zetrzeć tylko żółtą warstwę skórki, nie białą, która jest gorzka). Morwy (pozbawione ogonków) lekko podsmażyć na wolnym ogniu (ok. 3 minuty) i zalać sokiem z cytryny. Ricottę (ewentualnie twaróg) wymieszać z budyniem. Blaszkę wyłożyć ciastem aż po brzegi, ciasto nakłuwać widelcem i nałożyć na nie ser wymieszany z budyniem. Na ser nałożyć morwy z sokiem cytrynowym (ewentualnie jeżyny lub inne drobne owoce). Na sam wierzch nałożyć kruszonkę (składniki kruszonki połączyć). Piec w 180 °C ok. 40-50 minut. Przechowywać w lodówce.

English 
Directions: Make a dough (add more flour if needed) adding the grated peel and leave it to cool in the fridge for about half an hour. Clean and fry delicately the mulberries with lemon juice for about 3 minutes over low heat. Mix the ricotta cheese with the custard. Preheat the oven to 350° F. Roll out the pastry on a lightly floured surface, press down gently on the bottom. Then lift into a baking tin, cover it with the ricotta and pour over the mulberries with lemon juice. Cover with the crumble (mix all the crumble ingredients with your hands to make the crumble). Bake for about 40-50 minutes.  Keep the cake in the fridge.

Italiano 
Come si fa: Lavorare l'impasto con tutti gli ingredienti aggiungendo la scorza grattugiata di limone. Pulire le more e fatele riscaldare per circa 3 minuti in una pentola sul fuoco basso, aggiungere il succo di limone. Nel frattempo amalgamare la ricotta con il budino. Stendete l'impasto con un mattarello e foderate uno stampo da crostata o nella forma rettangolare foderata con la carta da forno.  Coprire l'impasto con la ricotta e budino, poi mettete sopra le more con il succo di limone e alla fine il crumble (per ottenete il crumble basta mescolare bene tutti gli ingredienti, per esempio con le mani). Cuocere nel forno già caldo a 180°C per circa 40-50 minuti.  Conservare la torta in frigo.

Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:

No comments:

Post a Comment