Labels

19/05/2018

Pędy cykorii szparagowej po rzymsku - Roman Salad Puntarelle - Puntarelle alla romana

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki:/Ingredients:/Ingredienti:
główka cykorii szparagowej z pędami/ young puntarelle/ 1 cespo di puntarelle
4 sardele z oleju/ 4 anchovies (in oil)/ 4 acciughe (sottolio)
1-2 ząbki czosnku/ 1-2 garlic cloves/ 1-2 spicchi d'aglio
ocet/ vinegar/ aceto
sól do smaku/ salt to taste/ sale a piacere
siekana pietruszka (opcjonalnie)/ chopped parsley (optionally)/ prezzemolo tritato (facoltativo)

Polski:
Wykonanie: Cykorię myjemy i zanurzamy na ok. godzinę w lodowatej wodzie np. z kostkami lodu, by pozbyć się goryczki. Pędy odcinamy i kroimy je w paski. Sardele mieszamy z rozgniecionym czosnkiem, oliwą i odrobiną octu, rozcieramy (można w moździerzu) by powstał sos, który mieszamy z pokrojona cykorią. Podajemy np. z chlebem i winem.

Powyższy przepis skatalogowałam na moim blogu, katalogu przepisów kulinarnych miast, miasteczek i wsi z całego świata (Lokalne smakołyki), do którego odwiedzin serdecznie Was zapraszam!

English
Method: Wash the puntarelle and slice them, place them in cold water for at least an hour. Smash the anchovies with garlic, add salt, olive oil and a bit of vinegar to taste and mix with the puntarelle. Serve for example with bread and wine. 

Italiano
Come si fa: Lavare e poi tagliare a strisce i germogli. Metterli in acqua fredda per un oretta. Schiacciare le acciughe con l'aglio e amalgamare con l'olio, un po d'aceto e sale a piacere per ottenere una salsa. Mescolare la salsa con i germogli, servire per esempio con una fetta di pane ed un bicchiere di vino.

Fot. Rzym (R jak Rzym- zajrzyjcie do Lokalnych smakołyków)

Źródło:/Source:/La ricetta originale:

No comments:

Post a Comment