Labels

Lunch (241) Pranzo (237) Obiad (230) Cena (202) Cakes (166) Ciasta (164) Tea cakes (163) Torte (160) Ciastka (156) Dolcetti (152) Supper (147) Kolacja (123) Dolci (122) Cookies (121) Desery (114) Desserts (114) Pieczywo (72) Pane (69) Bread (68) Śniadania (47) Side dishes (41) Dodatki (38) Drinks (38) Bevande (37) Napoje (37) Insalate (33) Salads (33) Sałatki (33) Breakfasts (32) Antipasti (31) Akcje kulinarne (30) Contorni (30) Przystawki (28) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Preserves (24) Przetwory (24) Pancakes (23) Starters (23) Le crepes (22) Naleśniki (22) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Marmellate (13) Confetture (11) Konkurs (10) Biscotti salati (5) Gardiniere (4) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

16/12/2018

Czekoladowe ciastka bardzo kruche - Chocolate Tea Cakes - Biscotti al cioccolato molto morbidi

#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
250 g gorzkiej czekolady/ 8.8 oz dark chocolate/ 250 g di cioccolato fondente
250 g mąki orkiszowej / 8.8 oz spelt flour/ 250 g di farina di farro spelta
150 g cukru / 5 oz sugar/ 150 g di zucchero
120 g masła /4.2 oz butter/ 120 g di burro
3 żółtka/ 3 egg yolks/ 3 tuorli
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
wanilia/ 2 ts vanilla extract/ vaniglia
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito
1 łyżeczka cynamonu/ 1 ts cinnamon/ 1 cucchiaino di cannella
2 łyżeczki przyprawy do pierników/ 2 ts powdered ginger/ 2 cucchiaini di zenzero in polvere
szczypta kurkumy/ a pinch of curcuma/ un pizzico di curcuma

+ cukier puder/ icing sugar/ zucchero a velo

Polski:
Wykonanie: Masło roztopić z cukrem i czekoladą do rozpuszczenia się wszystkich składników. Ostudzić. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, wstawić do lodówki na kilka godzin. Łyżeczką nabierać ciasto, zrobić kulki i obtoczyć je w cukrze pudrze. Upiec na natłuszczonej blaszce w 180° C (ok. 10 minut, uważać, by nie przypalić). Są bardzo kruche, więc trzeba delikatnie ściągać je z blachy. Smacznego!

English:
Method: Melt butter with sugar and chopcolate and leave them to cool. Knead a dough and keep it in the fridge for several hours. Using a tea spoon, take a small amount of dough, roll small balls and cover each of them with icing sugar.  Bake at 350° F for about 10 minutes. 

Italiano:
Come si fa: Sciogliere il burro con lo zucchero ed il cioccolato.  Fare l'impasto di pasta frolla quando il cioccolato si raffredda, mettetelo in frigo per qualche ora a riposare. Fate piccole palline prendendo l'impasto con un cucchiaino e cospargetele di zucchero a velo. Cuocere in forno già caldo a 180° C per circa 10 minuti.


No comments:

Post a comment