Labels

21/02/2023

Ciasto z orzechami laskowymi - Hazelnut Cake Recipe - Torta alle nocciole

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/ Ingredienti
200 g zmielonych orzechów laskowych7 oz ground hazelnuts200 g di nocciole macinate
200 g cukru pudru7 oz powdered sugar/ 200 g di zucchero a velo
180 g mąki orkiszowej/ 6.3 oz spelt flour/ 180 g di farina di farro spelta
5-6 ubitych białek5-6 stiff beaten egg whites5-6 albumi sbattuti

Żółtkowa polewa/ Yolk icing/ Crema di tuorli
5-6 żółtek/ 5-6 egg yolks/ 5-6 tuorli
200 g cukru pudru7 oz powdered sugar/ 200 g di zucchero a velo
+
gorzka czekolada z orzechami/ dark hazelnut chocolate/ gianduja per coprire la torta

Polski
Wykonanie: Dobrze wymieszać składniki ciasta, ewentualnie zmiksować, na koniec delikatnie dodać pianę z białek. Upiec w 180 °C (ok. 30 minut). Na koniec wlać na jeszcze gorące ciasto polewę z żółtek (żółtka z cukrem utrzeć) i włożyć do nadal gorącego piekarnika. Podsuszyć, wyjąć i udekorować roztopioną czekoladą.

English
Method: Mix and stir well the cake ingredients, pour delicately the whites in the end. Bake in a flat baking tin at 390 °F for about 30 minutes. Beat the yolks with sugar well and pour onto the still hot surface of the cake, place it again in the oven and wait till the yolks dry. Decorate the cake with melted chocolate.

Italiano
Come si fa: Mettere tutti gli ingredienti insieme amalgamando gli albumi alla fine. Cuocere nel forno già caldo a 200° C per circa 30 minuti. Sbattere bene i tuorli con lo zucchero e versare il tutto sulla superfice della torta ancora calda, rimetterlo nel forno e far seccare la crema. Decorare la torta con il cioccolato gianduia sciolto. 

No comments:

Post a Comment