#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
marcepan/ almond paste/g pasta di mandorle
masło/ butter/ burro
resztki piernika staropolskiego/ spice cake remainings/ avanzi di torta natalizia alle spezie
3-4 łyżki wódki lub likieru/ 3-4 table spoons vodka or liqueur/ 3-4 cucchiai di vodka o liquore
kakao do "panierowania"/ cocoa flakes/ cacao amaro
migdały w płatkach/ almonds sliced/ mandorle
resztki piernika staropolskiego/ spice cake remainings/ avanzi di torta natalizia alle spezie
3-4 łyżki wódki lub likieru/ 3-4 table spoons vodka or liqueur/ 3-4 cucchiai di vodka o liquore
kakao do "panierowania"/ cocoa flakes/ cacao amaro
migdały w płatkach/ almonds sliced/ mandorle
orzechy/walnuts/noci
Polski
Wykonanie: Resztki ciasta pokruszyć, zmiękczyć wodą z wódką lub ulubionym likierem np. lukrecjowym czy kawowym, dodać masło i marcepan, pokruszone orzechy i migdały i wymieszać na jednolitą masę. Uformować kuleczki, do każdej włożyć migdał lub kawałek marcepanu i dokładnie obtoczyć w kakao. Można włożyć trufle do papierowych foremek. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
English
Directions: Crush cake remainings, add the butter, cocoa, water with wodka or your favourite liqueur such as liquorice ligueur or coffee ligueur and almond paste and mix well to form a dough. Shape the dough into balls by rolling between the palms of your hands, hide an almond into each ball. Then roll them in cocoa powder. You can place them into paper cupcake liners.
Italiano
Come si fa: Polverizzare i fiocchi e schiacciare gli avanzi di torta ed infine unire il burro, la vodka oppure liquore al caffe oppure alla liquirizia con un po'di acqua e la pasta di mandorla, le noci schiacciate per amalgamare l'impasto. Creare con l'impasto delle palline, riempirne ciascuna con una mandorla oppure un pezzo di marzapane e passarle nel cacao amaro. Poneteli nei pirottini e conservare in frigorifero prima di servire.
No comments:
Post a Comment