Labels

27/12/2022

Piernik staropolski - Polish Spice Bread Recipe - Panpepato (ricetta tradizionale polacca)

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
500 g miodu/ 17,5 oz bee honey/ 500 g di miele
1 kg mąki/ 35 oz plain flour/ 1 chilo di farina
1 szklanka cukru/ 1 cup sugar/ 1 tazza di zucchero
1/2 szklanki mleka np. roślinnego/ 1/2 cup (plant) milk/ 1/2 di tazza di latte (vegetale)
3 jajka/ 3 eggs/ 3 uova
250 g masła/ 8.8 oz butter/ 250 g di burro
3 łyżeczki sody/ 3 ts baking soda/ 3 cucchiaini di bicarbonato
1/2 łyżeczki soli/ 1/2 ts salt/ 1/2 di cucchiaino di sale
1 łyżeczka mielonego pieprzu/ 1 ts ground pepper/ 1 cucchiaino di pepe macinato
opakowanie przypraw korzennych do pierników lub
1 łyżeczka cynamonu/ 1 ts cinnamon/ 1 ts cannella
1 łyżeczka goździków/ 1 ts cloves/ 1 cucchiaino di garofano
1 łyżka mielonego kardamonu/ 1 tbs cardamom/ 1 cucchiaio di cardamomo
1 łyżka startej gałki muszkatołowej/ 1 tbs grated nutmeg/ 1 cucchiaio di noce moscata grattugiata
1 łyżka galgantu/ 1 tbs galgant/ 1 cucchiaio di galanga

Polski
Wykonanie: Miód, masło i cukier rozpuścić na małym ogniu w rondelku, lekko ostudzić. Sodę wsypać do mleka i wymieszać po czym wymieszać wszystkie składniki stopniowo dodając przesianą mąkę, przyprawy korzenne, pieprz. Ciasto odstawić w chłodne miejsce, pod przykryciem, na minimum 3 tygodnie. Ciasto podzielić na 2 części i każdą część piec w 170°C, w tortownicy (lub na blaszce) o średnicy 36 cm, ok 20-25 minut. Piernik kroić w kostkę lub prostokąty, przełożyć powidłami śliwkowymi, polać stopioną gorzką czekoladą i udekorować całymi migdałami i wiórkami kokosowymi. PS. Co ma piernik do wiatraka? :). Inna odsłona tego piernika patrz TUTAJ. Pieprz, gałka muszkatołowa, galgant, goździki i cynamon były bardzo cenione przez Świętą Hildegardę. 

English:
Method: Preheat the oven to 338°F.  Melt the honey and sugar with the butter in a pan over low heat. Then combine the soda with milk and all the other ingredients with the flower and the spices to achieve a dough. Leave the dough for at least 3 weeks to mature in a cool place, cover the dish with the dough.  Divide the dough into 2 parts. Bake each part in a spring baking form (36 cm),  for about 25 minutes.  Cut the cake into dices, cut each piece in half and spread with plum jam, cover each piece with melted dark chocolate and decorate with almonds and coconut flakes. Look also HERE.  Pepper, galgant, nutmeg, cloves and cinnamon were highly appreciated by Saint Hildegard. 

Italiano: 
Come si fa: Sciogliete il burro, lo zucchero ed il miele in una pentola a fuoco basso, fate raffreddare.  Unite e mescolate il latte con il bicarbonato e poi unite al composto tutti gli altri ingredienti mescolando bene, con le mani, gradualmente aggiungete anche la farina. Lasciate l'impasto a riposare per almeno 3 settimane in un luogo fresco e coprite la pentola con un coperchio. Dividete l'impasto in due parti ed infornate ogni parte nel forno già caldo a 170°C in una teglia  di 36 cm in diametro per circa 25 minuti. Tagliate il panpepato a pezzi, tagliate ogni pezzo a metà e spalmatelo con la marmellata di prugne, coprite con il cioccolato fondente sciolto e decorate con le mandorle e la farina di cocco. Guarda anche QUI.  Noce moscata, cannella, galanga, pepe e chiodi di garofano fu molto apprezzati da Santa Ildegarda. 


Źródło:/Source:/La ricetta originale:
 Santa Ildegarda di Bingen. Il cibo come medicina del corpo e dello spirito
 by Bianca Bianchini, Marcello Stanzione, Milano 2021

                                      Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:
Przyprawy korzenne i ziołowe w mojej kuchni - grudzień 2022
Przepis bierze udział w obu akcjach kulinarnych:
Do stołu ze Świętą Hildegardą z Bingen

No comments:

Post a Comment