|
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
270 g ugotowanych ziemniaków/ 9.5 oz cooked potatoes/ 270 g di patate lesse
100 g mąki pszennej z pełnego przemiału/ 3.5 oz whole meal white flour/ 100 g di farina integrale
300 g mąki pszennej/ 10.5 oz plain white flour/ 300 g di farina tipo 0
20-50 g pestek z dyni (opcjonalnie)/ 0.7-1.7 oz pumpkin seeds to taste/ 20-50 g di semi di zucca (a piacere)
100-120 g ciepłej wody/ 3.5-4 oz warmluke water/ 100-120 g di acqua tiepida
25 g świeżych drożdży/ 1 oz fresh yeast/ 25 g di lievito di birra fresco
1 łyżeczka soli/ 1 ts salt/ 1 cucchiaino di sale
+
mąka do wyrabiania/ flour for kneading/ farina per impastare
Polski
Wykonanie: Przepis na ok 8-9 bułek.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie albo ugotować na parze. Gdy gotujemy na parze, wtedy ziemniaki nie są solone, trzeba wtedy zamiast 1 łyżeczki soli, w czasie wyrabiania ciasta dodać 1,5 łyżeczki soli. Wodę, która zbiera się w czasie gotowania ziemniaków na parze, w pojemniczku pod ziemniakami, należy wtedy użyć do wyrabiania ciasta. Ugotowane ziemniaki utłuc.
Wyrobić ciasto z w miarę ciepłych składników (najlepiej jeśli ziemniaki są jeszcze ciepłe). Wyrabiać ręcznie ponad 10 minut i odstawić w ciepłe miejsce do wyruszenia, przykryć ściereczką. Z ciasta zrobić bułki, bułeczki, bochenki, wg uznania, można pomalować je rozmąconym jajkiem albo oprószyć mąką i naciąć na środku.
(Wtedy gdy bułeczki są już upieczone w piekarniku, można pomalować je wodą, zostawić je na chwilę w piekarniku do osuszenia, po czym wyjąć). Piec w temperaturze 200° C aż bułeczki będą rumiane i chrupiące.
English
Directions: Mash the potatoes, and when they are still lukewarm, knead a dough with your hands for at least 10 minutes, using all the ingredients. Leave it in a bowl, covered with a towel, in some warm place until grows.
Make buns and wait a while before baking until they grow a bit again (in a warm place). Bake them at 200° C (390° F) for about 25 minutes. You can cover them with flour or an egg wash before baking or paint them with pure water shortly after baking when they are still hot.
Italiano
Come si fa: Schiacciare le patate e quando sono ancora un po' calde lavorare l'impasto con le mani per circa 10 minuti, poi lasciarlo a riposare, coperto, al caldo. Formare le pagnotte e spruzzarle con un po di farina o con l'uovo sbattuto.
Mettere al forno caldo di 200 gradi per circa 25 minuti. Si possono pitturare le pagnotte già pronte con l'acqua e rimetterle per un minuto ancora al forno.
No comments:
Post a Comment