#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:50 g płatków owsianych/ 2 oz oat flakes/ 50 g di fiocchi di avena
60 g gorzkiej czekolady/ 2 oz dark chocolate/ 60 g di cioccolato fondente
2 łyżki masła/ 2 łyżki butter/ 2 cucchiaini di burro
50 g herbatników/ 2 oz simple tea cakes/ 50 g di biscotti
50 g orzechów/ 2 oz nuts/ 50 g di noci o nocciole
2 łyżki cukru / 2 tbs sugar/ 2 cucchiai di zucchero
1 łyżka wódki lub likieru/ 1 tbs vodka or cognac/ 1 cucchiaio di vodka o liquore
2 łyżki mleka/ 2 tbs milk/ 2 cucchiai di latte
100 g śmietany/ 3.5 oz cream/ 100 g di panna leggera
100 g sucharek/ 3.5 oz melba toasts/ 100 g di fette biscottate
+ skórka kandyzowana z pomarańczy/ candied orange peel/ scorza d'arancia candita
Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić z masłem, mlekiem, śmietaną i cukrem. Płatki zmielić, orzechy, herbatniki i sucharki (ewentualnie kawałek piernika) pokruszyć, dodać wódkę lub likier oraz rozpuszczone składniki i wymieszać na jednolitą masę. Uformować kuleczki, a właściwie kartofelki i udekorować skórką pomarańczową lub obtoczyć w kakao i ewentualnie posypać mielonymi płatkami owsianymi. Można włożyć kartofelki do papierowych foremek. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
Directions:
Melt the chocolate, milk, cream and sugar together. Grind to powder the oats and crush the nuts, tea cakes and melba toasts, add the melted ingredients together with the vodka or cognac and stir everything together well.
Shape the dough into balls or potatoes by rolling between the palms of your hands. Then roll them in cocoa powder or orange candied peels and decorate with ground oat flakes. You can place them into paper cupcake liners.
Versione italiana
Come si fa:
Scogliere il burro, la cioccolata, il latte, la panna e lo zucchero insieme. Polverizzare i fiocchi e schiacciare i biscotti, le fette biscottate e le noci/nocciole ed infine unire gli ingredienti sciolti con la vodka per amalgamare l'impasto.
Creare con l'impasto delle palline o patate e passarle nel cacao in polvere o decorarle con la scorza di arancia candita e la polvere di avena.
Poneteli in dei pirottini e conservare in frigorifero prima di servire.
No comments:
Post a Comment