#SmakoykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki/Ingredients/ Ingredienti:
ok. 300- 400 gr mąki lub z połową mąki pełnoziarnistej/ 300-400 g plain flour or with 1/2 wholemeal flour/ 300-400 g di farina per pizza o tipo 0 o con la metà di farina integrale
25 gr drożdży plus ok 1-2 łyżeczki cukru/ 25 g yeast with 1-2 teaspoons sugar/ 25 g di lievito di birra con 1-2 cucchiaini di zucchero
ok. szklanka ciepłej wody z mlekiem lub mleka/ a cup of warm water or milk or a mix of water and milk/ una tazza di latte ed acqua
ok. łyżka oleju z oliwek lub zwykłego/ a spoonful olive oil/ un cucchiaio di olio d'oliva
sól/ salt/ sale
+
tuńczyk w oleju (najlepiej ze słoiczka)/ tuna in oil/ tonno sott'olio
oregano/ oregano/ origanoun rametto di rosmarino
mozarella/ mozzarella cheese/ mozzarella
olej do skropienia/ olive oil/ olio di oliva
czerwone cebule/ red onions/ Cipolle di Tropea
pomidory/ tomatoes/ pomodori
1-3 ząbki czosnku/ 1-3 cloves garlic/ 1-3 spicchi d'aglio
Polski
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z cukrem i odrobiną ciepłej wody, do ich rozpuszczenia. Odstawić w ciepłe miejsce i przykryć, np. na dzbanek z wrzącą wodą. Kiedy się wzburzą wlać je do mąki, zacząć stopniowo wyrabiać, dolewając mleka i na końcu oleju. Konsystencja ma nie być zbyt gęsta. Trzeba odpowiednio dodawać mąkę lub mleko, w zależności czy chcemy zrobić 1 blachę pizzy czy 2. Jeśli 2, dodajemy mąki i mleka, jeśli jedną, wystarczy 270 - 300 gr mąki i szklanka/kubek mleka plus sól wg uznania. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, np. do ciepłego szabaśnika. Blachę natłuszczamy olejem, nakładamy na nią ciasto ręcznie, pomagając sobie dodatkiem mąki, by nie kleiło się do palców, nakładanie jest dość niezdarne, gdyż ciasto jest nieco lejące, ale wtedy uzyskujemy chrupiącą pizzę. Można nakładać cienko ciasta, będzie bardzo chrupiąca, lub więcej - mniej chrupiąca, wg gustu.
Na ciasto nałożyć rozdrobioną mozzarellę, na nią podgotowane na oliwie, pokrojone w kostkę pomidory z cebulą i czosnkiem (czosnek dodać na samym końcu), posolone do smaku. Na to nałożyć tuńczyka skropionego oliwą, krążki cebuli i posypać oregano.
Całą pizzę piekę w 210- 220° C różnie, pierwsza ok 40 minut, druga, gdy piekarnik jest już dobrze nagrzany, piecze się nieraz krócej. Smacznego!
Inne moje pizze: Pizza podstawowa, Pizza z pieczarkami i pomidorkami, Pizza biała z sardelami i cebulą, Chrupiąca pizza z ziemniakami i pesto, Pizza bolońska (z ziemniakami i rozmarynem), Pizza biała z tuńczykiem.
Pizzerinka regionalna: Cebularze lubelskie
English
Method:
Melt the yeast with sugar and a spoon of lukewarm water and wait until it makes a foam.
Using all the ingredients knead a dough with your hands for at least 10 minutes. You must bear in mind that the dough for this pizza shouldn't be too dense, thanks to this your pizza will be more crispy. Place the dough in a tin greased with olive oil with your hands (dipped in flour).
Cover your pizza with mozzarella cheese, cooked in olive oil chopped tomatoes with chopped onion and garlic, salted to taste, then tuna sprinkled with live oil, sliced onion and oregano.
Bake at about 210° C (430° F) until golden brown.
Filling order: first place cheese (mozzarella for pizza), then tomato sauce and additions in the end. It is always preferable to pour a bit of olive oil on its very top.
Italian:
Come si fa:
Sciogliere il lievito con lo zucchero ed un po' d'acqua tiepida ed aspettare finché non si formerà la schiuma.
Poi lavorare bene l'impasto usando tutti gli ingredienti per almeno 10 minuti e quando diventa liscio (ma se volete che la vostra pizza diventi croccante, fate l'impasto meno denso) metterlo in una teglia con le dita infarinate, unta con l'olio d'oliva e lasciare di nuovo a riposare, coperto, al caldo.
Mettere sopra l'impasto mozzarella, pomodori (tagliati a dadini e cucinati in olio con la cipolla, aglio e sale a piacere), tonno cosparso con olio d'oliva, fette di cipolla ed origano.
Cuocere nel forno caldo, la temperatura dovrà oscillare tra i 210 e 220 gradi, per circa 40 minuti o finché non diventi dorata.
No comments:
Post a Comment