Smakołyki Angeli na Facebook |
Składniki/Ingredients/Ingredienti
200- 250 g ryżu (np. brązowy lub arborio)/ 7-8.8 oz (brown) rice/ 200-250 g di riso (integrale)
200 g szpinaku np. mrożonego / 7 oz spinach/ 200 g di spinaci (surgelati)
1 średnia cebulka/ 1 medium onion/ 1 cipolla media
250 ml wina białego /250 ml white /250 ml di vino bianco
1 litr rosołu/ 1 liter broth/ 1 litro di brodo
sól i pieprz do smaku/ salt & pepper to taste/ sale e pepe a piacere
+ woda/ water/ acqua q.b.
masło lub oliwa/ butter or olive oil/ burro oppure olio d'oliva
Polski:
Wykonanie: Na głębokiej patelni podsmażamy cebulę na maśle ew. oliwie/oleju, dolewamy wina i wsypujemy ryż, podlewając systematycznie rosołem, a gdy nam się rosół skończy, wodą. W niewielkiej ilości rosołu ugotować szpinak, zmiksować blenderem, wrzucić do ryżu pod koniec gotowania, dopraw pieprzem. Gdy uzyskamy już miękki ryż, wyłączamy gaz i posypujemy ulubionym startym serem. Podawać wg własnej fantazji :), np. z natką pietruszki i odrobiną jogurtu naturalnego.
English
Method: Cook the rise in a deep frying pan, with diced onions, wine and broth. When it lacks water, pour some more water. In a separate pan, boil the spinach with a small amount of broth and blend it, add it to the rise before the estimated termination of rice cooking. When the rice is soft terminate cooking and sprinkle the risotto with your favourite cheese or/and a bit of natural yogurt.
Italiano
Come si fa: Cuciniamo il riso in una padella profonda, con il vino, il brodo e la cipolla tagliata a dadini con un po' d'olio o burro. Cuocere gli spinaci con un po' di brodo per circa 3 minuti. Frullate il tutto con il blender. A metà cottura aggiungete gli spinaci. Quando il riso diventa morbido o al dente togliete il risotto dal fuoco, incorporate un po' di burro o olio d'oliva, pepate a piacere e servire per esempio con il vostro formaggio preferito e/o lo yogurt naturale.
Z odrobiną jogurtu naturalnego/ With natural yogurt/ Con lo yogurt naturale |
No comments:
Post a Comment