Labels

08/09/2015

Torcik czekoladowo-orzechowy z masą kokosową - Cocco & cocoa hazelnut cake - Torta gianduia con la crema di cocco

#SmakoykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
1 szklanka mąki/ 1 cup plain white flour/ 1 tazza di farina (130 g)
1.5 łyżki mąki ziemniaczanej/ 1.5 tbs potato starch/ 1.5 cucchiai di fecola di patate (30 g circa)
4-6 jaj/ 4-6 eggs/ 4-6 uova
1 szklanka cukru pudru/1 cup sugar /  (120 g)/1 tazza di zucchero a velo
100 g mielonych orzechów laskowych (ew. włoskich)/ 3.5 oz ground hazelnuts/ 100 g di nocciole tritate finemente
30 g kakao/ 1 oz cocoa/ 30 g di cacao

Krem/ Cream/Crema
120 g masła/ 4 oz butter/ 120 g di burro
50-100 g cukru pudru/ 1.7-3.5 powdered sugar/ 50-100 g di zucchero a velo
3-4 łyżki mielonego kokosu ew. napoju kokosowego w proszku/  3-4 tbs coconut flour/ 3-4 cucchiai di farina di cocco (fina)
2 łyżki wódki/ 2 tbs vodka/ 2 cucchiai di vodka

Polski:
Wykonanie:
Ubić białka z cukrem pudrem do uzyskania gęstej piany. Dodać żółtka, nadal ubijając, ale na najniższych obrotach miksera. Dosypać mąki przesiane i wymieszane z mielonymi orzechami oraz kakao, kontynuować ubijanie na najniższych obrotach, ale króciutko. Delikatnie wymieszać. Wlać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30 minut. Po ostudzeniu przekroić wzdłuż.

Krem kokosowy: ubić masło z cukrem pudrem (jego ilość w zależności od Waszych preferencji) i proszkiem kokosowym (ew. mielonym kokosem lub drobnymi wiórkami kokosowymi), dodając po łyżce wódki, w czasie ubijania. Wypełnić kremem spód i przykryć górą biszkoptu. Gotowy torcik udekorować dowolnie (u mnie owoce: brzoskwinie).

English
Method:
Beat the egg whites well with sugar. Add the yolks with flour mixed with the starch, cocoa and ground nuts, still beating (delicately). Pour batter into a cake mold (greased and sprinkled with bread crumbs).Bake at 350° F for about 30 minutes.

Cream: beat the butter with powdered sugar and coconut flour (fine), add the vodka and mix well. Fill in the cake with the coconut cream, cover the top with your favourite fruit or according to your imagination.

Italiano
Come si fa:
Montare a spuma gli albumi con lo zucchero. Mescolare la farina con la fecola, il cacao e le nocciole. Mettere tutto insieme delicatamente (si può montare ancora ma lentamente). Versare l'impasto in una teglia semplice rotonda. Infornare in forno preriscaldato a 180° per circa 30 minuti o finché l'interno risulterà asciutto (fate la prova con uno stuzzicadenti).

Crema: montare il burro con lo zucchero a velo e la farina di cocco. Aggiungere la vodka e mettere tutto insieme. Riempire la torta con la crema. Decorare con la frutta o come piace a voi.

 

No comments:

Post a Comment