Labels

25/02/2016

Risotto z kapustą włoską - Savoy Cabbage Risotto Recipe - Risotto alla verza

#SmakoykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki dla 2-3 osób/Serves 2-3/Ingredienti per 2-3 persone
250 g ryżu (np. brązowy lub arborio)/ 8.8 oz (brown) rice/ 250 g di riso (integrale)
1 średnia cebulka/ 1 medium onion/ 1 cipolla media
pół kapusty włoskiej (ew. 1/4 dużej)/ 1/2 savoy cabbage/ 1/2 di cavolo verza
100 ml wina białego lub czerwonego /100 ml white or red wine /100 ml di vino bianco o rosso
1 litr wywaru z warzyw/ 1 liter vegetable broth/ 1 litro di brodo vegetale
sól i pieprz czarny lub ziołowy do smaku/ salt & pepper to taste/ sale e pepe a piacere

+ woda/ water/ acqua q.b.
 oliwa/ olive oil/ olio d'oliva

Polski:
Wykonanie:
Na głębokiej patelni podsmażamy cebulę na oliwie i dolewamy wino i wsypujemy ryż, podlewając systematycznie wywarem z jarzyn, a gdy nam się wywar skończy, wodą, zostawiamy pod przykryciem.

Na ok. 20 minut przed końcem gotowania, dodajemy siekaną kapustę, tak by zdążyła się ugotować razem z ryżem, solimy jeśli trzeba i pieprzymy do smaku.

Risotto można skropić oliwą z oliwek. Można też podawać z serem wg gustu, ale nie jest to konieczne.

English version
Method:
Cook the rice in a deep frying pan, with diced onions, wine and broth. When it lacks water, pour some more water and keep the pan covered with a lid.

About 20 minutes before the termination of cooking, add chopped savoy cabbage and continue cooking.

When the rice is soft terminate cooking and sprinkle the risotto with your favourite cheese, but it is not necessary. 

Italian version
Come si fa:
Cuciniamo il riso in una padella profonda, con il vino, il brodo e la cipolla tagliata a dadini con un po' d'olio.

Circa 20 minuti prima della cottura aggiungete la verza tritata e continuate la cottura. 

Quando il riso diventa morbido, o se vi piace al dente, e la verza e' ben cotta, togliete il risotto dal fuoco, incorporate un po' di olio d'oliva, pepate a piacere e servite, per esempio, con il vostro formaggio preferito.


Przepis bierze udział w kulinarnej akcji:

Kulinarny garnek na winie czyli co się nawinie to w garnku :)

No comments:

Post a Comment