Labels

15/01/2017

Buraczane risotto - Beetroot Risotto Recipe - Risotto con rape rosse

#SmakoykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies

Polski/English/Italiano
Składniki dla 4-5 osób/Serves 4-5/Ingredienti per 4-5 persone
300 g ryżu (np. arborio)/ 10 oz  rice/ 300 g di riso 
1 średnia cebulka/ 1 medium onion/ 1 cipolla media
90-100 g pora/ 3-3.5 oz leek/ 90-100 g di porri
300-350 g buraków/ 10.5-12 oz red beetroots/ 300-350 g di rape rosse
100 ml wina białego lub czerwonego /100 ml white or red wine /100 ml di vino bianco o rosso
1 litr wywaru z warzyw/ 1 liter vegetable broth/ 1 litro di brodo vegetale
sól i pieprz czarny lub ziołowy do smaku/ salt & pepper to taste/ sale e pepe a piacere

+ woda/ water/ acqua q.b.
 oliwa/ olive oil/ olio d'oliva
starty ser/ grated cheese/ formaggio grattugiato

Polski:
Wykonanie: Na głębokiej patelni podsmażamy cebulę z porem na oliwie i dolewamy wino (może być nawet czerwone) i wsypujemy ryż, podlewając systematycznie wywarem z jarzyn, a gdy nam się wywar skończy, wodą, zostawiamy pod przykryciem.

Na ok. 20 minut przed końcem gotowania, dodajemy startego buraka, tak by zdążyły się ugotować razem z ryżem, solimy jeśli trzeba i pieprzymy do smaku.

Risotto można skropić oliwą z oliwek. Można też podawać z serem wg gustu, np. startym parmezanem.

English 
Method: Cook the rice in a deep frying pan, with diced onions and leeks, wine and broth. When it lacks water, pour some more water and keep the pan covered with a lid.

About 20 minutes before the termination of cooking, add grated beetroots and continue cooking.

When the rice is soft terminate cooking and sprinkle the risotto with your favourite cheese (for example the Parmesan), but it is not necessary. 

Italiano
Come si fa: Cuciniamo il riso in una padella profonda, con il vino, il brodo e la cipolla con il porro tagliati a dadini con un po' d'olio.

Circa 20 minuti prima della cottura aggiungete le rape rosse grattugiate e continuate la cottura. 

Quando il riso diventa morbido o, se vi piace, al dente, togliete il risotto dal fuoco, incorporate un po' di olio d'oliva, pepate a piacere e servite, per esempio, con il vostro formaggio preferito. per esempio parmigiano o grana.


Źródło:/Source:/La ricetta originale:

Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:

No comments:

Post a Comment